Makalös svit - varför har vi så lätt mot England?

FOTBOLL

BREMEN

Grå lördag i Bremen när svenska landslaget bjuder på två doktorer: den ene i fotboll, Lagerbäck - den andre i ljumskar, Forssblad.

Inte särskilt upphetsande så istället för bokstäver koncentrerar jag mig idag på siffror.

På det stora talet 13 908.

Så många dagar - 13 908 - har det på tisdag gått sedan England senast besegrade Sverige.

En våronsdag 1968, datum 22 maj, spelplats Wembley, 3-1.

Så länge sedan är det och det har inte spelat någon roll om det varit vanliga vänskapskamper eller tuffare möten i EM- och VM-kval, EM- och VM-slutspel.

Alla sviter spricker någon gång och eftersom jag misstänker att denna spricker nu på tisdag uppmanas du alltså att passa på och njuta så länge sviten är aktuell.

Varsågod att gotta dig åt 38 års fotbollshistoria och åt alla storheter som misslyckats med att knäcka oss: Peter Shilton, Kevin Keegan, Trevor Francis, Glenn Hoddle, John Barnes, Chris Waddle, Bryan Robson, Gary Lineker, Paul Gascoigne, David Platt, Alan Shearer, Rio Ferdinand, Sol Campbell, Michael Owen, David Beckham - ja, till och med Wayne Rooney under 59 minuter i Göteborg"

Elfte matchen utan förlust

När Sverige senast mötte England, 1-0 i Göteborg mars 2004, var det elfte matchen i rad utan förlust. En svit mot världens högfärdigaste fotbollsnation som inget annat land ens kommer i närheten av.

Lasse Lagerbäck har på presskonferenser två dagar i rad - i Berlin fredag, i Bremen lördag - försökt förklara varför Sverige har så lätt för England.

Inga djupsinnigheter utan:

- Det är alltid speciellt för oss svenskar att möta England, eftersom vi följt den engelska fotbollen sen 60-talet.

Visst, till en del beror detta säkert på att vi är uppväxta med engelsk fotboll, med Tipsextralördagar och blivit så bekanta med stilens bästa företrädare att vi aldrig behövt frukta dem.

Men förklaringen kan inte bara ligga där. Det måste också bero på att England aldrig varit på topp.

Det är de inte heller just nu, MEN mot den långa svenska sviten ställer Sven-Göran Eriksson i alla fall en egen svit, Englands längsta segersvit efter kriget, med åtta raka från 10 oktober 2005 till 15 juni 2006: Österrike 1-0, Polen 2-1, Argentina 3-2, Uruguay 2-1, Ungern 3-1, Jamaica 6-0, Paraguay 1-0 och Trinidad och Tobago 2-0.

Risk för nionde raka

Klar risk för nionde raka men fram tills dess får de leva på gamla meriter från 1968, när Martin Peters, Bobby Charlton och Roger Hunt gjorde mål, en när Hammarbys "Kocken" Andersson reducerade på övertid och när Örebros målvakt Sven-Gunnar Larsson sparkades medvetslös av mittfältaren Alan Mullery.

Denna grå lördag förgyller en före detta S:t Erikscupsspelare från Jakobsbergs Goif vår dag på Platz 11 utanför Weserstadion.

- Jag var mittback. Hård men rättvis, berättar Mikael Persbrandt, Zlatans kompis, som är betydligt längre än jag föreställt mig och som har mycket vänliga ögon.

På utefiket på Marktplatz ser jag lite senare en svensk VM-spelare äta en bakad potatis med någon fyllning och sedan ta en kaffe latte.

Det speciella med honom är att VM-statistiken räknat fram honom som den mest aktive av svenskar.

Med sina hittills 156 bollkontakter ligger han femma i hela VM efter Argentinas Riquelme (201), Tysklands Lahm (174), Ecuadors De la Cruz (171) och Tysklands Frings (159).

Ljungberg? Mellberg? Linderoth? Icke!

Erik Edman!

Även jag blev överraskad.

Lasse Sandlin