Sjuk Beckham räddade Svennis

FOTBOLL

Avgjorde med frisparksmål – kräktes

Foto: Under press Utvisslade i halvtid – England fick ingen lätt match mot Ecuador.

Cupspel – och vinna eller försvinna för Sven-Göran Eriksson.

Det blev vinna – tack vare David Beckham.

Med en fantastisk frispark i den 60:e minuten löste han upp nervknutarna och förde England till seger mot Ecuador.

Sedan kräktes han.

– Jag mådde inte bra före matchen men kände mig okej i första halvlek. I den andra halvleken mådde jag dåligt igen – och det bara kom upp.

Foto: Nybliven målskytt David Beckham har nyss avgjort matchen mot Ecuador med en frispark från strax utanför straffområdet – då pallar inte kroppen längre utan ”Becks” måste kräkas.

Sven-Göran Eriksson och ständige vapendragaren Tord Grip hade vaskat om rejält i den engelska startelvan jämfört med tidigare i VM.

I en 4-5-1-uppställning spelade Owen Hargreaves högerback i stället för skadade Gary Neville, Michael Carrick fick ta plats som defensiv mittfältare och Wayne Rooney jagade som ensam anfallare.

Det funkade – inte alls i första halvlek.

Eller?

– Det fungerade, säger Sven-Göran Eriksson till brittisk tv direkt efter matchen.

– Men vi borde gjort fler mål.

Oavsett vad Svennis säger hade England svårt att komma till ordentliga avslut och i stället var det Ecuador som sånär tog ledningen i den elfte minuten.

Ribbträff av Tenorio

Agustin Delgados nickskarv nådde Carlos Tenorio efter ett halvdant ingripande från John Terry. Men helt fri med Paul Robinson i Englands mål tog Tenorio aningen för lång tid på sig och avslutet gick via tillskyndande Ashley Cole i ribban.

När spelarna lämnade planen för halvtidsvilan visslade publiken ut Svennis mannar – men de skulle få anledning att jubla senare.

En kvart in i den andra halvleken, när det engelska anfallsspelet börjat se än långsammare och krampaktigare ut, fick England frispark till vänster strax utanför straffområdet efter en fällning på Frank Lampard.

Becks magi

Lagkaptenen David Beckham stegade fram – och fick en perfekt träff. Bollen dök ned bakom den ecuadorianska muren, målvakten Cristian Mora fick fingertopparna på bollen men lyckades inte tippa den utanför stolpen.

1-0 till England – och de värsta nervknutarna såg ut att vara upplösta för Sven-Göran Erikssons mannar.

– Roberto Carlos skickade ett sms och bad om ett frisparksmål, sa Beckham efter matchen.

Hälsan till trots spelade Beckham 88 minuter i den tryckande hettan innan han ersattes av Aaron Lennon.

Ecuadors bästa kvitteringschans kom sex minuter senare när Luis Antonio Valencias skott tippades till hörna av Paul Robinson. I övrigt hade de gulblåa märkvärdigt svårt att komma till ordentliga avslut mot det engelska målet.

De sista tio minuterna av matchen kontrollerade Englands skeendet totalt och var aldrig riktigt hotat.

Sven-Göran Erikssons karriär som förbundskapten fortsätter i minst en match till. Och han kan tacka David Beckhams högerfot för det.

– Jag är glad att vi vann och är i kvartsfinal igen. Hoppas det går bättre än senast i VM, säger ”Svennis” och tillägger:

– Vi är i kvartsfinal utan att ha visat vad vi kan än – det är väl bra?

Rickard Westman