Tunisien kvitterade på övertid

FOTBOLL

Fick 2–2 mot Saudiarabien i dramatisk match

Foto: Al Jaber jublar - men för tidigt. Tunisien kom tillbaka och kvitterade på övertid.

Återigen misslyckades Saudiarabien och Tunisien i grupp H att vinna en VM-slutspelsmatch.

Med ett mål på stopptid räddade Radhi Jaidi 2–2 till Tunisien.

– Vi kände inte igen vårt lag i dag, sade Tunisiens mittfältare Adel Chedli.

Båda lagen gjorde succé i sina första VM-slutspel men har sedan sviktat i de följande. I Argentina 1978 blev Tunisien första afrikanska lag att vinna en match då man besegrade Mexiko 3–1. Saudiarabien nådde åttondelsfinal i USA 1994, förlust mot Sverige 1–3. Men efter de framgångarna har båda nationerna varit segerlösa i VM 1998 och 2002.

Efter en inledande press från de afrikanska mästarna Tunisien kom saudierna in i matchen. Men i den 23:e minuten gjorde Tunisiens Zied Jaziri ett konstmål då han hoppade upp och på volley satte 1–0. Då hade bollen efter en frispark studsat som en flipperkula i Saudiarabiens försvar.

Tam start

Saudiarabien saknade muskelskadade veteranen Sami al-Jaber som varit med i landets tre tidigare VM-slutspel men som fick börja på bänken. Kanske var det därför man var så tama i första halvlek. Inte ens i bra frisparkslägen fick man till någon kraft.

Det var ett betydligt piggare Saudiarabien som kom in i andra och man fick direkt en jättechans då Mohammed Noor kom fri med Ali Boumnijel i Tunisiens mål. Men Noor fick ingen bra träff på den studsande bollen och Boumnijel, som är den femte äldste spelaren i VM-historien med sina 40 år och 64 dagar, behövde inte ingripa.

Tio minuter senare fick Noor revansch då han efter en härlig löpning på högerkanten kunde slå in bollen till Yaser al-Kahtani som pressad satte 1–1 vid första stolpen.

Mål av veteranen

I den 82:a minuten bytte Saudiarabiens förbundskapten Marcos Paqueta in 33-årige al-Jaber. Och han behövde bara vara på plan i två minuter i sin 161:a landskamp för att göra sitt 44:e landslagsmål. Efter en snabb spelvändning blev han frispelad och rullade in bollen från vänsterkanten.

– Det var en katastrof. Vi hittade aldrig vår rytm. Det var synd för vi ledde med 1–0 i halvtid men gjorde sen några idiotiska saker, tyckte tunisiern Chedli.

Men på stopptid kom kvittering då ett inlägg från höger kortlinje nådde Boltonbacken Rahdi Jaidi som nickade in 2–2.

– Vi hade otur som släppte in ett mål en minut före slutet. Nu har vi bara en poäng. Det är inte slutet av VM för oss. Vi måste jobba hårt mot Ukraina, sade al-Jaber och tänkte på måndagens match.

Tunisien möter Spanien som lätt slog Ukraina 4–0, också det på måndagen.

TT