Allsvenskan i fotboll

Spelarkuppen som tände Djurgården

FOTBOLL

Bytte spelsystem i halvlek: En mycket större trygghet nu

En spelarkupp är förklaringen till Djurgårdens pånyttfödelse.

Det hävdar mittfältaren Johan Arneng.

- Vi spelare ville göra ändringen medan Kjell Jonevret kände att det fanns mer möjligheter i det andra systemet.

TAKTIK- BYTE Sören Larsen skjuter vinstmålet borta mot Elfsborg den andra maj. Efter underläge i första halvlek, bytte de spelsystem - och vann matchen.
TAKTIK- BYTE Sören Larsen skjuter vinstmålet borta mot Elfsborg den andra maj. Efter underläge i första halvlek, bytte de spelsystem - och vann matchen.

Kuppen verkställdes i halvtidsvilan mot Elfsborg. Djurgården låg då tia i tabellen och hade underläge 0-1 på Borås Arena.

Johan Arneng berättar:

- I pausen av Elfsborgs-matchen ändrade vi tillbaka till vårt gamla spelsystem. Vi spelare ville göra ändringen medan Kjell Jonevret kände att det fanns mer möjligheter i det andra systemet. Men för oss kändes det som en trygghet att spela som vi brukade spela, säger Arneng.

"Stor skillnad"

Djurgården inledde säsongen med en mittfältstriangel med spetsen nedåt. Ändringen bestod i att vända spetsen uppåt igen.

- Det kan tyckas som en liten grej men för oss spelare känns det stor skillnad. Det andra fungerade inte riktigt, och sedan dess känner i alla fall jag att vi har en mycket större trygghet i det vi gör, säger Johan Arneng.

Efter Elfsborgs-matchen som Djurgården vann med 2-1 har det bara blivit en förlust - mot Hammarby. Djurgården har avancerat till allsvensk serieledning.

I de två senaste matcherna har spelet dessutom fungerat till hundra procent och i går utklassades Helsingborg med 5-2.

- Jag tycker man kan säga att vändningen kom i pausen mot Elfsborg, säger Johan Arneng.

Tränaren Kjell Jonevret minns matchen.

- Vändningen i Borås var oerhört viktig. Den gav oss en jävla kick. Vi gjorde en förändring i paus som blev lyckad. Då vore vi ju idioter om vi skulle byta tillbaka igen.

Spelarna hävdar att det var deras idé?

- Då är jag jättenöjd, jag tror på ett ledarskap där spelarna är med och bestämmer. Men det var ju inte så att de kom in i omklädningsrummet och sa "Kjelle, nu håller du tyst och så gör vi så här".

- Stefan (Rehn), Lasse (Sandberg) och jag hade ju pratat om att göra den ändringen plus att vi ville dra ner Markus Johannesson ett steg. Sedan frågade vi killarna om de köpte det och det gjorde allihop. Och det blev ju jättebra till slut.

Tre orsaker till Dif:s nya superform

Robert Laul

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll