Allsvenskan i fotboll

Polisrazzia mot Blåvitt

FOTBOLL

Misstänks ha betalat svart lön till Peter Ijeh

IFK Göteborg misstänks ha betalat svart lön till anfallsstjärnan Peter Ijeh.

Fem personer har delgivits misstanke om grovt skattebrott.

– Det pågår en förundersökning liknande den som tidigare har rört idrottsföreningar, säger Gösta Ivarsson, chef för ekobrottsmyndigheten i Göteborg till sportbladet.se.

EFTERTRAKTAD STJÄRNA IFK Göteborg misstänks ha betalat ut svart lön till anfallaren Peter Ijeh.
EFTERTRAKTAD STJÄRNA IFK Göteborg misstänks ha betalat ut svart lön till anfallaren Peter Ijeh.

Vid lunchtid idag mötte klubbdirektören Mats Persson Sportbladets utsände vid en improviserad pressträff på klubbens högkvarter Kamratgården i Göteborg.

I bakgrunden tränade A-laget för fullt under tränaren Arne Erlandsens ledning.

Ijeh hämtades av polis

Anfallsstjärnan Peter Ijeh fanns dock inte på plats. Ijeh hämtades igår av polis i sitt hem och förhördes. Även kassören Jan Nilsson hämtades i hemmet och togs till förhör.

Klubbdirektören Perssson och ordförande Bengt Halse plus ytterligare en person kallades av polis till förhör igår, uppger TT.

- Jag mår bra, men det är självklart inte roligt att vara i en sådan här situation, sa en sammanbiten Mats Persson idag till Sportbladets utsände.

I övrig var svaren på de många frågorna ett kort "inga kommentarer". Enda undantaget var frågan om razzian kan påverka lagets prestationer.

- Det tror jag inte, sa Mats Persson.

Strax efter klockan 11.30 gick han runt och delade ut ett skrivet pressmeddelande till ett tiotal journalister och fotografer som samlats på Kamratgården - samma meddelande som klubben tidigare lagt ut på sin hemsida.

Krismöte

Ett par minuter senare anlände klubbens kassör och vice ordförande Jan Nilsson.

- Sannolikt till ett möte med klubbledningen. Men ordförande Bengt Halse uppges inte vara här utan är i annat ärende i Stockholm, berättar Sportbladets Michael Wagner direkt från Kamratgården.

Ekobrottsmyndigheten misstänker att Blåvitt betalat svart lön till Peter Ijeh och därmed låtit bli att betala arbetsgivaravgifter. I går genomförde polisen en husrannsakan i klubblokalen Kamratgården och flera dokument beslagtogs.

Dokument beslagtogs

Fem personer ur klubben har delgivits misstanke om grovt skattebrott eller medhjälp till grovt skattebrott.

Riktas misstankarna bara mot klubben eller mot klubben och mot spelaren Peter Ijeh?

– Förundersökningen liknar den som tidigare har rört idrottsföreningar. Jag vill inte säga mer än så. Men det är klart att det är sällan misstankarna enbart rör klubben, säger Gösta Ivarsson, chef för Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, till sportbladet.se.

Vad de misstänkta sagt i förhören vill vice chefsåklagare Lars Lithner inte avslöja. Bara att det blir fler förhör med alla inblandade.

- De kommer säkert att höras fler gånger och det lär också bli aktuellt att höra fler personer. I sådana här fall brukar det finnas vittnen. Däremot går jag inte in på om fler kan komma att delges misstanke om brott, säger Lithner till TT.

Fängelse i liknande fall

Under våren har ekobrottsmyndigheten granskat Ijehs inkomstuppgifter. Sportbladets uppgiftslämnare hävdar att Blåvitt misstänks ha betalat ut nästan två miljoner kronor i svart lön.

I flera tidigare uppmärksammade ”svartlöns-fall” har klubbordförande samt klubbdirektör dömts till fängelse. Malmö Redhawks ordförande Percy Nilsson dömdes nyligen till ett års fängelse just för att att betalat ut svarta löner.

Lägger locket på

Sportbladet fick redan i morse tag på IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson.

Stämmer uppgifterna om skattebrott?

– Jag är förhindrad att kommentera det. Alla eventuella kommentarer från klubben kommer att ske på vår hemsida, sa han då.

Till slut bekräftade ändå vice ordföranden och kassören Jan Nilsson att det pågår en förundersökning angående skattebrott.

– Ja, det stämmer, sa Nilsson kort i morse.

”Vi betalar inga svarta löner”

IFK Göteborgs pressmeddelande i sin helhet:

Läs mer

Robert Laul, Pierre Bokvist, Karin Lindblom, Michael Wagner, Caroline Olsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll