Fotboll

Argentina klart för VM - körde över Brasilien

Av: 

Zendry Svärdkrona

FOTBOLL

Crespo och Riquelme matchvinnare

KLINISK 1–0 kom redan i den fjärde minuten. Lucho Gonzalez stack en boll på djupet till Hernan Crespo. Chelsea-anfallaren, som varit utlånad till Milan under säsongen, var klinisk i sin avslutning.

KLINISK 1–0 kom redan i den fjärde minuten. Lucho Gonzalez stack en boll på djupet till Hernan Crespo. Chelsea-anfallaren, som varit utlånad till Milan under säsongen, var klinisk i sin avslutning.

Foto: AFP

Argentina är klart för VM i fotboll 2006 som sjätte lag.

En halvleks drömfotboll räckte för att köra över Brasilien med 3–1 (3–0).

Hernan Crespo och Juan Roman Riquelme var Argentinas matchvinnare.

Ronaldinho var underkänd första halvlek. Bättre efter paus då han hade mer spring i benen.

Foto: REUTERS

Argentina kom ut heltaggat på Estadio Monumental i Buenos Aires efter förlusten mot Ecuador i onsdags. Med tio nya spelare på plan och arvfienden Brasilien som motståndare visade hemmalaget en helt annan tåga än i Quito senast.

1–0 kom redan i den fjärde minuten. Brasiliens högerback Cafu blev hängande bakom det egna försvaret och upphävde offsiden på Hernan Crespo när Lucho Gonzalez stack en boll på djupet. Chelsea-anfallaren, som varit utlånad till Milan under säsongen, var klinisk i sin avslutning från kanten av straffområdet.

Hemmaspelarna visade klart att man inte var nöjda trots drömstarten. Anförda av Juan Roman Riquelme kom man i anfallsvåg efter anfallsvåg, medan Brasilien hade svårt att överhuvudtaget kontrollera bollen på motståndarnas planhalva.

Veritabelt drömmål

Juan Pablo Sorin hann med en hyfsad nick, innan Riquelme gjorde 2–0 i den 18:e minuten på ett veritabelt drömmål. Riquelme klackade bollen till Lucho Gonzalez, fick tillbaka den via Mascherano, innan han vände bort Roque Junior och drog bollen med en vänster utsida i Didas långa kryss.

Efter 2–0 var det i princip bara ett lag på planen. Det dröjde ända till minut 39 innan Brasilien fick iväg ett avslut på mål – ett tämligen harmlöst skott av Roberto Carlos.

Argentina skar effektivt av Brasiliens traditionella anfallsvapen ytterbackarna. Inters Kily Gonzalez raderade fullständigt ut Cafu och River Plates Lucho Gonzalez satte stopp för Roberto Carlos och gav också den hårdskjutande vänsterbacken fullt jobb bakåt.

I mitten briljerade Riquelme med sin teknik. Det går inte så fort alla gånger, men hans bollkontroll är total varför brassarna aldrig kom åt honom. Riquelmes samspel med partnern från Villarreal, Juan Pablo Sorin, var excellent och även Saviola fick en portion bollar att jobba med.

3–0 kom logiskt strax före pausvilan. Riquelme slog en korthörna till Saviola som vände på en femöring och chippade in bollen i mitten, där Crespo reagerade snabbare än Roque Junior och nicktouchade bollen i mål från nära håll.

Drog ner på farten

Inför andra halvlek stod Brasilien inför en av sina största förluster någonsin mot Argentina. Rekordsiffrorna på 6–1 från 1940 var dock aldrig hotade eftersom hemmalaget drog ned på farten i andra akten, samtidigt som Brasilien svarade för en klar uppryckning.

Under första halvlek var det bara Kaka som kunde utmana Argentinas defensiv med sin speed, men efter paus fick han sällskap av Ronaldinho, Ze Roberto och Roberto Carlos. Sista 20 vaknade till och med Adriano till liv uppe på topp, annars hade han det mycket svårt mot storspelande Ayala.

Första gången det brände till på allvar var efter 57 minuter. Roberto Carlos kom fram på vänsterkanten och hittade Ronaldinho inne i straffområdet längs marken. Argentinas försvar blockerade skottet och Kakas retur rönte samma öde.

Riktig fart i brasseoffensiven blev det när Renato kom in istället för osynlige jättetalangen Robinho. Kaka och Ronaldinho fick mer ytor, samtidigt som Ze Roberto kom högre upp i plan och reduceringsmålet kom mycket riktigt tio minuter senare.

Roberto Carlos fick drömträff på en frispark i högerinnerläge cirka 25 meter från mål. Bollen for som en projektil upp i Abbondanzieris vänstra kryss.

Målet blev signalen till en slutoffensiv värdig ett världsmästarlag.

? 74: Adriano nickar ner till Kaka som hårt pressade av Ayala får bollen över.

? 77: Adriano nick över med Abbondanzieri satt ur spel.

? 83: Distansskott av Ze Roberto över.

? 84: Stolpskott av Adriano efter förarbete av Ronaldinho.

? 90: Frispark av Ronaldinho, Abbondanzieri avvärjde vid stolproten.

Trots trycket skapade även Argentina en del chanser på slutet och 3–1-segern får betecknas som rättvis.

FOTNOT. Förutom Argentina kvalade Japan, Sydkorea, Iran och Saudiarabien in till VM under onsdagen. Tyskland är direktkvalificerat i egenskap av arrangör.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Matchfakta

Plusligan

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!