Nytt test kan avgöra framtiden för bengaler

Foto: Anna Tärnhuvud
Bengaler under Stockholmsderbyt mellan Djurgården och Hammarby.

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Ett nytt test kan avgöra framtiden för bengaler på svenska läktare.

Nästa vecka ska Helsingborg provbränna några av fansens favoritpjäser på Olympia.

– Kan vi få det att bli ett lagligt och accepterat inslag blir vi av med den infekterade stämningen, säger Frederik Eriksson, arrangemansansvarig för HIF.

Lågt räknas bränns 1500 bengaler på svenska fotbollsläktare varje år. Siffran har varit tämligen konstant under 2000-talet oavsett klubbars agerande, polisers taktik och förbundets iver att straffa.

I nuläget bötfälls ingen klubb som sköter visitationen vid entrén på ett korrekt sätt, men det betyder inte att parterna är överens. Bengaler är fortfarande olagliga att tända på läktarna.

Nu går Helsingborg i bräschen för att legalisera en av de pjäser som fansen eldar mest av. Den kallas Ikaros och är ett handbloss som är tänkt att användas i sjönöd.

Polisen sa först nej

För två veckor sedan ansökte Helsingborg om att få elda två sorters bloss på läktarna i Skånederbyt mot Malmö. Då sa polisen nej, efter att ha rådfrågat räddningstjänsten och miljöförvaltningen.

Nu går HIF vidare med en mer specifik ansökan om att just Ikarosblossen ska kunna bli lagliga på Olympia. Under ett möte i måndags enades föreningen med brandmyndigheten om att testbränna handblossen den kommande veckan.

Visar sig blossen säkra kommer Helsingborg söka tillstånd för dem under höstens hemmamatcher, vilket kan öppna för att andra klubbar gör samma sak.

"Bättre med kontroll"

– Alla måste vara överens att det är bättre med kontroll än ickekontroll på en bränning. Kan vi få det att bli ett lagligt och accepterat inslag blir vi av med den infekterade stämningen, säger Frederik Eriksson, arrangemansansvarig för HIF.

Ikaros är en pjäs som fansen länge har använt. Varför är det viktigt att ansöka om den och inte något annat, nyframtaget alternativ?

– Det finns många intressen att lyssna till, men Ikaros ska ha gett nästan harmlösa resultat i test. Står du precis bredvid kan något hända, den brinner, men det gör en cigarett också. Röken är ett större problem och vad vi vet i dag är den tjocka röken som sprider sig på arenorna helt andra produkter. Ikaros lyser, men ger inte i närheten av samma rökutveckling som andra illegala produkter.

ARTIKELN HANDLAR OM