Fotbolls-VM

Nigerias stjärnor i kläm – missar VM

Faith Ikidi, Piteå IF, Sarah Michael, Örebro och Rita Chikwelu, Umeå.
Faith Ikidi, Piteå IF, Sarah Michael, Örebro och Rita Chikwelu, Umeå.

FOTBOLL

Tre av Nigerias bästa spelare missar fotbolls-VM och gruppspelsmatchen mot Sverige 8 juni.

Deras svenska klubbar vägrar släppa dem till OS-kval.

Då får de nobben till VM av Nigeria.

Faith Ikidi, Piteå IF, Sarah Michael, Örebro och Rita Chikwelu, Umeå, har blivit brickor i ett spel mellan sina klubblag, Nigerias fotbollsförbund och damallsvenskans policy.

Enligt Piteå-Tidningen ska spelarna ha fått beskedet att de inte aktuella för VM i Kanada eftersom de inte släpps till Nigerias OS-kvalmatcher mot Mali 9 och 16 maj.

– Sekreteraren på förbundet har meddelat oss spelare att vi som missar de två matcherna i maj inte kommer att spela VM, säger Faith Ikidi till Piteå-Tidningen.

Till tidningen motiverar ledare i klubbarna besluten att inte släppa sina nigerianska spelare till OS-kvalet.

Inte Fifa-datum

– Vi släpper inte iväg någon, Nigerias matcher i maj spelas inte under ett Fifa-datum, säger Örebros sportchef Rickard Nilsson.

– Från och med i år har vi klubbar i damallsvenskan en överenskommelse om att inte släppa iväg spelare dagar som inte är officiella FIFA-datum, säger Piteås sportchef Leif Strandh.

– Allt kommer till en gräns. Vi har tidigare låtit Rita åka och vi vill inte stoppa henne, men släpper vi spelare lär sig Nigeria aldrig. Vi måste sätta hårt mot hårt, säger Umeås tränare Maria Bergkvist.

"En enda röra"

Faith Ikidi hoppas fortfarande på VM-spel.

– Jag vet inte hur det blir. Jag skulle bli superglad av att spela VM, det är viktigt att spela för mitt land men min karriär i stort är viktigare. Att spela mitt tredje VM skulle vara ett privilegium men allt har varit en enda röra. Nigerias tre förbundskaptener har lämnat olika besked olika gånger och först skulle jag ordna med visum till Kanada, vilket jag började med. Sedan blev jag sagd att avstå och röran har gjort mig förbannad.

– Det är inte mitt fel utan andra personers inkompetens. Det här gör mig lite ledsen men jag har bestämt mig för att vara glad ändå, jag har det bra, säger Faith Ikidi till Piteå-Tidningen.

TT

ANNONS

Jackpot på Stryktipset – 7 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbolls-VM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM

OBOS Damallsvenskan i fotboll