”Skottlands skam”

avKristopher Karlsson

FOTBOLL

Legendaren får nog – står för fotbollshistoriens största sågning (?)

1 av 2
Craig Burley rasande.

Skottland missade EM 2016 i Frankrike och fick avsluta sitt kvalspel med en betydelselös 6-0-seger borta mot Gibraltar.

Då stod skotske legendaren Craig Burley för en sanslös sågning av precis allting.

– Spelarna är där ute på planen och suger in applåderna. De borde ha suttit i omklädningsrummet med sina huvuden i handflatorna i skam. Vilket gäng hopplösa, värdelösa sopor, säger Burley i det långa utbrottet.

Foto: Foto: Vauxhall / Youtube
Skottska spelare tackar publik och motståndare efter matchen

Det var enklare än någonsin tidigare att kvala in till ett Europamästerskap. Trots det har flera landslags lyckats snubbla på vägen. Sverige tvingas till playoff – medan Holland stått för det största fiaskot och även missat playoff som följd av sin fjärdeplats i kvalgrupp A.

Skottland är ett annat landslags som slutat fyra i sin kvalgrupp, grupp D, bakom Tyskland, Polen och Irland.

Och även om det 18 år sedan Skottland spelade ett stort mästerskap fanns det inför kvalet hopp om att det nya formatet skulle betyda Skottlands första mästerskap sedan VM 1998 i Frankrike.

”Slängde in massören”

Men så blev alltså inte fallet. Skottland var utan chans till tredjeplatsen redan med en omgång kvar att spela. Att man vann 6-0 borta mot Gibraltar i söndags spelade därför ingen som helst roll.

Efter matchen var skotske legendaren Craig Burley – tidigare i Chelsea, Celtic och med på planen i Frankrike-VM – rosenrasande.

Hos Espn stod han för ett långt utbrott mot vad han uppfattar var en förlorarkultur inom skotsk fotboll.

– De har precis slagit Gibraltar 6-0 och alla var ute på planen och tog foton och applåderade supportrarna. Det är bara galet.

Direkt pressad på huruvida det inte är rätt att applådera tillresta fans står Burley på sig:

– Ja, men här slängde man in massören, man slängde in PR-chefen, man slängde in läkaren och man slängde in materialaren. Alla var där ute.

”Självklart hade de krökat”

Burley menar även att de skotska supportrarna måste ställa högre krav på sitt landslag.

– 12 000 skotska supportrar var där. Men låt oss vara ärliga nu. De var där för att de redan bokat biljetterna sedan långt tillbaka, och de hade krökat. Självklart hade de krökat. Hälften av dem ser inte ens matchen. Och de applåderar spelarna. ”Åh, vad bra, ni slutade fyra”. Ni applåderar ett misslyckande! Och spelarna är där ute och suger in det. De borde ha suttit i omklädningsrummet med sina huvuden i handflatorna i skam, de slutade fyra! säger Burley och fortsätter:

– 18 år har det gått sedan Skottland spelade ett stort mästerskap, och vi applåderar dem av planen. I vilket annat land som helst hade de försökt klättra över stängslet och komma åt spelarna. De hade tagit av sig sina skor, kastat mot spelarna och skrikit ”försvinn härifrån, ni är hopplösa”. Men vi applåderar dem och tycker att misslyckade är fantastiskt.

”Fullständig medelmåttighet”

Skotske förbundskaptenen Gordon Strachan har fått kritik för just det faktum att Skottlands hopp om avancemang inte ens levde hela vägen in i mål. Men Burley anser inte att han borde sparkas.

– Jag gillar Strachan, jag tycker inte att Skottland ska sparka honom. Men att säga att det där var en bra kväll för Skottland är absolut nonsens. Och jag hörde folk på BBC säga att ”det där var bra karaktär av spelarna att hämta sig från ha missat EM och leverera en sådan insats”. Vem bryr sig?! Vem bryr sig om de slår Gibraltar 20-0? Vilka ÄR dessa människor? Vilka är Gibraltar? Det är ofattbart. ”Vi har bra spelare” heter det. Nej, det har vi inte. Vi har 12 000 supportrar på plats som njuter efter matchen och applåderar spelarna av planen. Vad säger det dig? Det säger dig att vi accepterar fullständig medelmåttighet, och är nöjda med det, säger 44-åringen och fortsätter:

– Och efter kvalet sitter vi och intalar oss själva att vi hade lite otur, för ”det där hände mot Irland” och ”vi kunde ha gjort det i Georgien”. Vi kunde inte ens fixa ett plan i Georgien för att skicka hem spelarna! De är tillräckligt dåliga, de behöver inte sova på flygplatser. Och sen går de runt och firar mot Gibraltar, jag begriper det inte! Jag vet att fler landslag misslyckats. Jag vet att Holland missat EM, jag vet att Skottland inte är särskilt bra. Men den här glädjesfären för att man slagit Gibraltar 6-0 framför 12 000 tillresta fans som applåderar. ”Allt är fantastiskt”. Vilket gäng hopplösa, värdelösa sopor.

”Verklighetsfrånvända”

Skottland är långt ifrån storhetstidens dagar. Bara på högerbackspositionen har man tidigare kunnat stoltsera med spelare som Steve Nicol, Danny McGrain, Sandy Jardine och Ray Stewart. Även här fann Burley anledning att rasa.

– Jag satt hemma och läste ett citat från James McCarthur som fick frågan vem som är Skottlands bästa högerback genom tiderna, och han svarade Alan Hutton (Bolton reds anm.). Alan Hutton! Och det fick mig att tänka… vilket gäng verklighetsfrånvända människor dessa spelare är.

ARTIKELN HANDLAR OM

BBC