Kosovare Asllani ger ut barnbok

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Stjärnan: "Ett problem att det inte finns böcker med framgångsrika tjejer."

Kosovare Asllani blir barnboksförfattare.

”Passa bollen! ropar Kosse” bygger på landslagsstjärnans uppväxt och släpps lagom till VM.

– Det är ett litet problem att det är så svårt att hitta barnböcker där tjejer är framgångsrika, säger hon till Expressen.

Christian Wilhelmsson och Charlotte Rohlin är inte de enda fotbollsspelarna som skriver barnböcker. Nu gör PSG-proffset Kosovare Asslani landslagsstjärnorna sällskap.

Journalisterna Anja Gatu och Maria Källström har skrivit boken ”Passa bollen! ropar Kosse” som skildrar landslagsspelaren väg in i fotbollen.

"Har verkligen fångat min personlighet"

Asllani nappade direkt när hon fick chansen till att medverka till att boken skrevs.

– När jag växte upp så läste jag alltid fotbollsböcker med killar. Överlag så finns det inte så många barnböcker med kvinnliga idrotter. Jag hoppas det ska inspirera unga tjejer. Det handlar inte bara om fotboll. Eftersom jag är utländsk handlar det också om min invandrarbakgrund. Det är en mix av allting och den har verkligen fångat min personlighet, säger Asllani till Expressen.

Problem med dagens barnböcker

Som ung hade landslagsforwarden bara manliga fotbollsspelare som förebilder, och hon upplever en problematik kring att barnböcker sällan innehåller framgångsrika tjejer.

– Det är ett litet problem. Om man går in i ett bibliotek nu så är det svårt att hitta barnböcker där tjejer är framgångsrika. Det är väl det som är viktigast för mig. Dels att man är en bra förebild, men också att man visar att det finns kvinnliga idrottare och fotbollsspelare som kan nå ut till unga tjejer.

Boken släpps den 1 juni och finns tillgänglig att köpa på nätet. Om boken säljer bra finns tankar på att göra den till en bokserie.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.