”Om AIK är något i den här matchen så är det ett lag. LAG”

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-12

Det är vägskäl och nya inriktningar och vi stakar ut något nytt, något annat.

Men vad ska vi bli? Åt vilket håll ska vi gå?

Och vet vi ens vad vi är idag?

Existentiell, ja visst. Men också frågor som AIK brottas med.

Identiteten.

Efter 4-1 (2-1) hemma mot GIF Sundsvall såg vi i alla fall det här – en rörlig lagmaskin.

Följ ämnen
AIK Fotboll
Henrik Rydström.

Vi vet att AIK vill vara stora och starka, vi vet att AIK vill vara klubben som finns överallt och vi vet att AIK tidigare var ramstarkt, stabilt och defensivt snålt.

Men Andreas Alm och hans tränarstab har vridit på balansen i laget och offensiven har blivit tydligare, bättre, men som så ofta kostar det någon annanstans.

I AIK:s fall – i defensiven.

För AIK har inte varit lika stora och starka i år, AIK har inte varit så ramstarkt, stabilt och defensivt snålt i år och när nu Nabil Bahoui har sålts smyger sig osäkerheten in även gällande offensiven.

Om frågorna är många innan mötet med Gif Sundsvall är de inte desto färre efter drygt fem minuters spel.

Då har en djupledsboll från Sebastian Rajalakso sökt sig in bakom en taggig AIK-backlinje. Pa Dibba utnyttjar situationen och fri med Oscar Linnér i AIK:s mål sätter han 1-0 till Gif Sundsvall.

Och det är en stund där då AIK är ett utdraget lag, då AIK bjuder på stora ytor för gästerna och då AIK varken är offensiv eller defensiv.

Det fanns en tid när AIK hanterade liknande skeenden genom att Krister Nordin klev in ordentligt i en närkamp. Eller Daniel Tjernström tog en vansinnigt lång djupledslöpning.

Men nu då?

Äter sig in i matchen

Millimeter för millimeter, duell för duell äter sig emellertid AIK in i den här matchen. På kanterna börjar ungtupparna Sam Lundholm vrida och vända och centralt på mittfältet blir Ebenezer Ofori (nybliven 20-åring) en hybrid av Nordin, Tjernström och ytterligare några skickliga spelare och vinner boll, fördelar boll, täcker ytor, dödar ytor och skapar ytor.

Och när första halvlek är över är det en besviken 1-0-skytt, Pa Dibba, som konstaterar i halvtidsintervjun att Gif Sundsvalls ”halvlek är riktigt dålig, vi får jaga och när vi får tag i bollen blir vi av med den, det är nästan som om vi inte vågar hålla boll”.

Om AIK är något i den här matchen så är det ett lag. LAG.

– Vi börjar aldrig hänga med huvudena, alla fortsätter att vilja ha bollen och det är det som gör att vi vänder den här matchen, säger Henok Goitom efter slutsignalen.

Om ynglingarna på mittfältet ystert studsar omkring i en slags okontrollerad iver är Goitom den smarta och kyliga ledaren.

Kan nästan slicka sig kring munnen

Efter 18 minuter rycker Niclas Eliasson loss på högerkanten, lyfter in bollen i Sundsvalls straffområde. Bollen hänger länge i luften och Henok Goitom kan nästan slicka sig runt munnen av njutning – för han vet att han kommer att demolera Gif Sundsvalls mittback Stefan Ålander i nickduellen – innan han spänstigt skallar in kvitteringen.

Och precis innan paus sätter hybriden Ofiri en vacker djupledsboll till Goitom, som läckert smeker ner den till Mohamed Bangura, som dunkar in 2-1 från distans.

Gif Sundsvall gör ett försök till att ha ett mer kontrollerat passningsspel efter paus. Men det blir sällan spets på anfallen och när de närmar sig AIK:s mål slutar det nästan alltid med skott från håll - och de har AIK:s unge målvakt Oscar Linnér (född 1997) inga problem med.

Alla fotbollslag är numera rörliga organismer som förändras under säsongen. Tongivande spelare säljs, lämnar, ersättare presenteras och när Bahoui fortsätter sin karriär i Saudiarabien kommer Stefan Ishizaki och Jos Hooivelt tillbaka till AIK.

Den sistnämnde var försvarsgeneral under sin förra sejour i AIK.

Det finns dock redan en anfallsgeneral.

Henok Goitom gör två mål och spelar fram till två, men framför allt visar han vägen genom att i varje andetag lyfta fram alla andra.

– Det är jag som gör gör intervjun, men det är hela lagets insats. Alla jobbar stenhårt, säger Goitom efter matchen.

Goitom följer upp det med sitt kroppspråk. När Kenny Pavey blir så ivrig av att vara nära gästernas mål att han får skygglappar och inte ser en fri Goitom och spelar bollen till ingen – applåderar Goitom Paveys försök.

Och om vi undrar vad AIK är idag.

Även om det till viss del är frampressat av skador, landslagsuppdrag och försäljningar, kör alltså AIK över Gif Sundsvall med en babyung målvakt i buren och ett nästan babyungt mittfält.

Sämre kan man ha det.

Henrik Rydström

Följ ämnen i artikeln