Nanne fruktar serieinledningen

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

”Himmel eller helvete”

Arenan är utsåld och fansen laddade inför Hammarbys premiär.

Men Nanne Bergstrand varnar för att spelet hittills har varit sämre än det var i superettan.

– De fyra första matcherna blir himmel eller helvete, säger tränaren.

Klockan halv ett i dag samlas tusentals bajare för att tåga från Medborgarplatsen till Tele2 Arena. För två veckor sedan släpptes biljetterna till premiären mot Häcken. De tog slut på två timmar.

’0–0? Svårt tänka mig’

Nanne Bergstrand förväntar sig en fartfylld och högljud tillställning.

– Det är två lag som står för attackfotboll, så matchen har alla förutsättningar om inte premiärnerverna ställer till det, säger han.

Kan det ens bli 0–0?

– Det har jag svårt att tänka mig.

Hur förväntar du dig att det kommer låta?

– De är enormt skickliga på att skapa stämning, våra supportar, med sånger. Det kommer vara något liknande som mot Degerfors i fjol.

Har du lärt dig sångerna?

– Nej. Det är några, men jag kan inte säga att jag är bra på dem. Jag är inte särskilt musikalisk.

Bajen har gjort några bra resultat på försäsongen, däribland segern mot AIK i svenska cupen, men Nanne Bergstrand varnar för att laget hittills inte har gått framåt mot i fjol.

Tvärtom har spelet gått långsammare.

– Ja, den upplevelsen har vi haft på försäsongen. Vi har inte kommit upp i den nivån som vi var på de sista två månaderna i superettan, säger tränaren.

Toppen eller botten?

Hur ser det ut just nu?

– De sista veckorna, efter Elfsborgsmatchen (förlust 3–0) tycker jag att vi är lättare och rappare i steget igen. Det ska bli intressant att se vad vi kan prestera.

Tränaren får ingen mjukstart i högstaserien. Först väntar topptippade Häcken, sedan chans på revansch mot Elfsborg, därpå derby mot Djurgården följt av Malmö på bortaplan.

Fyra rejäla utmaningar.

Nanne Bergstrand kallar dem ”himmel eller helvete”.

– Vi kan vara med i topp- eller bottenstriden. Vi kan ligga var som helst i tabellen efter fyra matcher, men det får inte ha någon påverkan på framtiden.

Vad händer om det blir helvete?

– Det gäller att vara för­beredd på vilka situationer som kan uppkomma. Som tränare är det många gånger intressantare att vända negativa trender än positiva. I positiva är det mest att hålla laget på tårna. Att hitta en framtidstro i en negativ trend är intressantare. Jag vill inte hamna där, men vet att vi skulle kunna lyfta oss från den.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.