Tog revansch och räddade Sverige

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

ABU DHABI. Först missade han ett jätteläge – sedan tog han revansch.

Allsvenska skyttekungen Kalle Holmberg såg till att Sverige fick med sig 1–1 mot Estland i januariturnén.

– Ja, vad fan hände? Men jag fick ta revansch några minuter senare, det var skönt, säger Holmberg.

Det svenska landslaget dominerade bollinnehavet rejält mot Estland. Sverige trillade boll mot ett lågt estländskt landslag som försvarade sig enligt 5-4-1.

Jiloan Hamad var pigg och bjöd på flera fina kombinationer tillsammans med Kristoffer Olsson och Jordan Larsson under den första halvleken.

Trots ett stort bollinnehav från Sverige hade Estland två heta målchanser under de första 45 minuterna. Och tio minuter in i andra halvlek kom chocken.

Förre Kalmar-spelaren nätade

Henri Anier, som hade de två målchanserna i första halvlek, löpte bra på en boll. De estländske anfallaren, som gjorde en säsong i Kalmar FF 2016, höll undan Joakim Nilsson och sköt in 1-0 lågt vid bortre stolpen.

Sverige var nära att replikera några minuter senare när Linus Wahlqvist gav Hamad bollen centralt i banan strax utanför straffområdet. Hamad fick på en bra träff, men Estlands målvakt räddade.

Kalle Holmberg, som vann den allsvenska skytteligan på 14 mål tillsammans med Djurgårdens Magnus Eriksson, hoppade in i den 72:e minuten. Strax efteråt blev han frispelad av Robert Gojani. Holmberg fick gott om tid på sig att sikta in sig, trots det sköt han utanför med ett svagt avslut.

– Ja, vad fan hände? Det var förstatouchen, tror jag. Jag trodde det var offside när jag fick bollen, men jag fortsatte att löpa och han håller ner flaggan. Jag får för mycket tid att tänka. Men jag måste pricka mål därifrån, man kan inte skjuta utanför när man får ett sånt läge, säger Holmberg.

Bara minuter senare fick Kerim Mrabti bollen mitt i straffområdet och nöp till. Men skottet räddades.

Fint kvitteringsmål

Men sedan ordnade duon kvitteringen.

Holmberg spelade vägg med Mrabti och sköt sedan in 1-1.

– Jag tog revansch, det var jätteskönt att komma in och bidra. Jag fick en bra pass av Olsson och så hittar jag ett bra väggspel med Kerim. Det var skönt att den satt stolpe in, säger Holmberg.

Det var spel mot ett mål sista halvtimmen och Sverige kunde mycket väl ha fått in ett andra mål och vunnit matchen. Förbundskapten Janne Andersson var mycket nöjd efteråt.

– Vi pratade i paus om att hitta sista tredjedelen. Och att tydligare komma till kantspel, inläggsspel och hitta instick och kombinationer. Vi ville ha mer spelare som tog löp. Och utifrån hur jag ser på fotboll tycker jag det är en fantastisk bra andra halvlek. Det är så många olika sätt vi skapar målchanser på och bra kombinationsspel, och det är med spelare som inte har spelat mer tillsammans. Jag tycker det är jättebra gjort. Hade det varit en tävlingsmatch hade jag varit helt nedbruten när jag hade stått här efteråt om vi inte hade vunnit med tanke på alla chanser vi hade, men nu tycker jag det var jätteroligt att se den här andra halvleken när vi börjar hitta rätt. Stort beröm till spelarna, stort beröm, säger han.

– Om det hade varit en tävlingsmatch så vet jag inte hur jag hade mått om man inte hade vunnit en sådan här match. Så överlägsna var vi.

”Många som gör det bra”

Några spelare du vill ge extra beröm?

– Jag tycker det är många som gör det bra. Vissa spelare får man följa mer noga för att se vad de gör bra, en sådan spelare som Robert Gojani är väldigt skicklig. Anfaller man så mycket som vi gör så balanserar han bra hela tiden, de kommer inte till en enda kontring. ”Sotte” gör ett inhopp som mittback, han bara ställer sig och ska vara med och styra. Sedan är Kens inhopp bra med, jag ville se honom som forward.

– Hamad gör det jättebra, jag tycker Kristoffer Olsson gör det bra. Men som sagt, det är många jag tycker gör det bra i dag. Det är mycket som glädjer mig i dag, det var roligt att se.

ARTIKELN HANDLAR OM