Fansens reaktioner på Leeds nya emblem

Foto: ANDREAS BARDELL och LEEDS UNITED
FOTBOLL

Anrika föreningen Leeds United har valt att byta emblem.

Det får många supportrar att rasa på sociala medier.

”Det här är bland det värsta jag har sett. Jag tror inte jag själv hade kunnat komma på ett sämre emblem”, säger en användare på Twitter.

Leeds United är en anrik förening som bildades 1919, för 99 år sedan. Klubben från England har blivit ligamästare tre gånger: 1968/69, 1973/74 och senast 1991/92. Men sedan 2010 huserar Leeds i Championship, engelska andradivisionen, där man i skrivande stund ligger på en 10:e plats efter lite mer än halva säsongen.

Trots att man befinner sig i landets näst högsta serie är laget en väldigt populär klubb i England. Man har en stor kärna av hängivna fans, där vissa under den senaste tiden inte har känt ett lika tydligt band till klubbens emblem som tidigare.

Lanserar nytt emblem

Det har fått klubben att agera.

Under onsdagen lanserade Leeds sitt nya emblem, som ska pryda den vita matchtröjan från och med nästa säsong. På klubbens hemsida beskriver man att klubben genomfört en process som gjort att man kommit fram till att klubbens supportrar är fulla av optimism inför framtiden, men att en märkbar majoritet inte känner ett lika tydligt band till det nuvarande emblemet – där fansen inte uppgavs vara rädda för en förändring. Klubben ska då ha gjort bedömningen att deras supportrar är ”redo för att omfamna en ny era” och att ett skifte av klubbemblemet kan bli en ”kraftfull signal för förändring”.

Problemet är att alla verkar inte hålla med. På sociala medier flödar det kommentarer som tyder på att alla inte är lika nöjda med förändringen som Leeds United själva.

”Jag blir torterad”

”Kom just till jobbet och blir torterad av det nya skamliga emblemet. Leeds United, snälla ändra det. Det är motbjudande”, skriver en användare på Twitter.

”Omg. Det här är bland det värsta jag har sett. Jag tror inte jag själv hade kunnat komma på ett sämre emblem. Inte bara är det fult, och dessutom inte har någonting med klubben och göra – men det ser nästan ut som att killen är på väg att göra en nazihälsning... eller är det bara jag?”, skriver en annan.

”De har slösat bort sex månader och en helvetes massa pengar, och det blir förfärligt. Måste varit en designers idé som inte har en aning om Leeds United eller fotbollstradition”, skriver en tredje.

En hyllning till supportrarna

De stora förändringarna på det nya emblemet är att det kommer stå ”Leeds United” i stället för "LUFC" som på det nuvarande. Utöver det är det en person som håller en knuten näve mot bröstet ("Leeds-saluten") porträtterad på emblemet.

Trots kritiken ser klubben det nya emblemet som en hyllning till sina supportrar.

– Vi har inte tagit lätt på det här med att byta emblem, men vi är stolta över att få ett nytt emblem som hedrar våra fans och deras lojalitet, säger Leeds managing director Angus Kinnear till klubbens hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM