”Mix? Mot 20 kepsar får han komma in i vår bromance”

Gustav Engvall i intervju om att vara tillbaka i IFK Göteborg, vad Hammarby skulle behöva och vad som egentligen är hemma

avMichael Wagner

Foto: BILDBYRÅN
Gustav Engvall (arkivbild).

GÖTEBORG. Klassikermöte mot Hammarby väntar och Gustav Engvall, 21, har gjort mål mot Bajen tidigare – men för Djurgården.

Nu är han tillbaka i IFK Göteborg, på lån från Bristol.

– Jag vet inte hur jag skulle orkat med alla de här turerna om jag inte haft min flickvän Amanda. Resväskorna är uppdelade mellan Göteborg och Öland och bilen är på väg över Nordsjön, säger Engvall.

I slutet av april fyller Gustav Engvall 22 år, men känslan är att anfallaren varit en profil i allsvenskan och svensk fotboll i tio år.

Så mycket har han hunnit med under de senaste årens klubbyten, lyckade målperioder på planen och uppmärksammade konflikter vid sidan om.

Nu är han tillbaka i IFK Göteborg sedan 1,5 vecka och skulle ha varit tillgänglig för spel i premiären borta mot Trelleborg om inte en magsjuka kommit i vägen.

”J-a bra start...”

– Min spontana känsla då när jag låg och spydde? Det här blev ju en jävligt bra start på min återkomst, säger han när han pratar med Sportbladet.

Vad hände?

– Jag hade känt mig lite konstig i magen i ett par dagar, men hade gjort ett par träningspass med Blåvitt. På matchdagen kräktes jag tidigt på dagen när vi var på hotell i Malmö.

– Efter det kände jag mig lite bättre, men hade ingen matlust. Efter en stund käkade jag en banan, fick två tabletter och sa att jag kunde spela. En timme innan vi skulle åka i väg kom allt upp igen, säger Engvall med en suck.

– Jag fick stanna kvar på hotellet, se matchen på tv. När jag kände mig piggare så fick jag skjuts med med några kompisar hem till Göteborg. Det måste ha varit något jag ätit några dagar tidigare. 

Du har trots allt bara spelat i tre tävlingsmatcher under 2018, 70 minuters speltid. Hur är formen inför matchen mot Hammarby?

– Det har känts bra på träningen de senaste dagarna. Jag vet hur det var förra året i Djurgården. Det gick snabbt för mig att komma in i matchtempot.

Inför matchen mot Trelleborg sa er tränare, Poya Asbaghi, att du inte var redo för 90 minuter.

– Det har han nog rätt i, även om jag känner mig fit och i bra fysisk form. Jag vill alltid spela från start, men ett inhopp är kanske inte fel heller. Det är Poya som bestämmer.

Bajen starkt offensivt

Vad tycker du om Hammarby 2018?

– De har flera individuellt skickliga spelare och är framför allt farliga offensivt. Som lag borde de kunna stå sig bra i allsvenskan.

– Jag har spelat en del ihop med Mujo (Muamer Tankovic) i U21-landslaget och det är en riktigt bra spelare. Även Simon Sandberg har jag lirat med.

Du har gjort mål mot Hammarby för Djurgården. Vad känner Bajenfansen för dig som nu spelar för IFK Göteborg?

– Att det är jobbigt att se mig igen, haha…?

– Framför allt hoppas jag att de efter matchen tycker att det var jobbigt att jag var med.

Vad är det bästa med att vara tillbaka i IFK Göteborg?

– Att jag känner mig respekterad som spelare och människa varje dag. Jag trivs i Bristol också men det är en annan miljö. Här är man lite mer prioriterad och det är jag väldigt glad över att känna.

Nya i bromance-gemenskapen

När Gustav Engvall fick sitt stora genombrott i IFK Göteborg 2014 så fick också fotbollfansen uppleva hur starka band knöts mellan framför allt Engvall, Lasse Vibe och Emil Salomonsson.

En trio som gav uttrycket bromance i ett svenskt klubblag ett ansikte. 

Är det bara du och Salomonsson som hänger ihop nu? Eller har ni tagit in några nya i bromance-gemenskapen?

– Det är Emil och jag som är själva ryggraden i relationen. Lasse är ju så långt borta. Men jag har ett extra öga på Pontus Dahlberg. Det är en stor kille, men även en liten pojke. Sedan är vi väl lite farsa och storebröder till Paka (Patrik Karlsson Lagemyr) också.

– Mix Diskerud är som en äldre kusin som vill vara med. Men vi kräver att få 20 av hans designade kepsar för att släppa in honom.

Hur mycket kontakt har du med Lasse Vibe sedan han flyttade till Changchun i Kina?

– Vi hörs i stort sett varje dag på något sätt via Snapchat och annat. Han blev avundsjuk när jag skickade en bild på Emil och mig.

Under de senaste två åren har flyttlassen mellan Göteborg-Bristol-Stockholm-Bristol och nu åter till Göteborg gått varma.

Hyllar flickvännen Amanda

Flickvännen Amanda Franzén har varit med på alla turerna och dragit ett tungt lass.

Beryktad har även Engvalls favoritpryl blivit: hans BMW M4 som till och med tagit extraturer över Nordsjön när Bristol i sista stund hållit inne en utlåning till Djurgården.

Var är hemma för er egentligen?

– Ehhh…ja, det är nog Öland – och Göteborg. Men vi har även kvar lägenheten i Bristol. Våra resväskor är uppdelade mellan Öland och Göteborg och just nu bor vi hemma hos Amandas föräldrar här i Göteborg. Men snart flyttar vi till en lägenhet i närheten av Kamratgården.

– Amanda har varit väldigt viktig för mig. Hon har ställt upp och kämpat på hela tiden. Det har varit rörigt för henne också.

Var är BMW:n?

– Den är på väg hit! Jag har en kille som kör den från Bristol till färjan i England. Sedan hämtar jag ut bilen när den kommer till Göteborg. Det är inga problem. Det kommer höras när bilen är här i stan igen, säger Gustav Engvall. 

ARTIKELN HANDLAR OM