”Hade varit på gatan utan mina föräldrar”

Berättar om missbruket: ”Skäms för vad jag gjort”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Babis Stefanidis berättar om spelmissbruket i Olof Lundhs nya bok ”Allsvenskan enligt Lundh”.

Babis Stefanidis, 37, led av spelmissbruk.

Nu, i Olof Lundhs nya bok "Allsvenskan enligt Lundh", berättar den förre SM-guldhjälten för första gången om beroendet som kostade honom äktenskapet och flera miljoner kronor.

– Om jag inte hade haft mina föräldrar hade jag varit på gatan, säger han i boken enligt Expressen.

Babis Stefanidis, 37, hade en framgångsrik karriär som fotbollsspelare.

Yttermittfältaren vann bland annat SM-guld med Djurgården 2002 och 2003 och skördade sedan framgångar i danska Bröndby. Han representerade också klubbar som Helsingborgs IF och Malmö FF innan han lade skorna på hyllan i mars 2013.

Men allt var inte frid och fröjd.

”Tog bilen när jag var packad”

I Olof Lundhs nya bok "Allsvenskan enligt Lundh", som släpps på onsdagen, berättar Stefanidis för första gången om det spelmissbruk som kom att överskugga karriären och som tog över hans liv.

Allt började 2005 när han vann 120 00 kronor på ett casino i Köpenhamn.

– Det var otroligt, och jag tänkte att jag kunde vinna ännu mer pengar. Jag spelade bort den vinsten på en vecka och sedan skulle jag vinna tillbaka det, men jag förlorade bara mer. Jag satt där på nätterna och spelade och drack. Jag tog till och med bilen när jag var packad för att ta ut mer pengar på olika bankomater eftersom man hade spärrar på vissa, säger Stefanidis i boken enligt Expressen.

1 av 2 | Foto: LENNART MÅNSSON / © Bildbyrån
Stefanidis tog SM-guld med Djurgården 2002.

Han berättar att missbruket fortsatte i både HIF och MFF, som försökte hjälpa honom. Men spelandet tog över allt mer och försatte hans privatliv i ett allt större mörker.

Sålde vigselringen

Månadslönen försvann snabbt, lånen blev fler och det hela slutade med att äktenskapet kraschade, att huset och vigselringen såldes och att Stefanidis, som tampades med både ångest och depression, inte längre fick träffa sina barn lika ofta som tidigare.

I dag jobbar 37-åringen deltid på en fritidsklubb i Stockholm. Han lyckades övervinna spelmissbruket för fyra år sedan och bor nu i en etta som han hyr av sina föräldrar.

Han har drabbats av några återfall, men ser ljusare på tillvaron.

– Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Jag berättar för att unga fotbollsspelare ska förstå konsekvenserna och inte göra samma misstag som jag gjorde. Visst skäms jag för vad jag gjort, men få förstår vad spelberoende är och ingen vågar prata om det. Summan spelar ingen roll, jag har förlorat så mycket mer i och med familjen, men det är några miljoner och det får jag sota för en lång tid efteråt, säger Stefanidis.

– Om jag inte hade haft mina föräldrar hade jag varit på gatan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM