”Mina knän var nära att trilla isär”

FOTBOLL

En studie från spelarfacket Fifpro visar att mer än var tredje ex-fotbollsspelare över 40 år lider av broskskador i knät.

Tidigare MFF-guldhjälten Håkan Lindman, 56, är smärtsamt medveten om följderna.

– Mina knän var nära att trilla isär. Tänker jag på det känner jag av smärtan hela tiden, säger han.

Många är de fotbollskarriärer som tagit slut på grund av en allvarlig knäskada. Men de skador som drabbar fotbollspelare är inte bara akuta händelser med lång efterföljande rehabilitering, det skapar också allvarliga problem efter karriären. Det visar en studie som det globala spelarfacket, Fifpro, gjort.

Studien, som omfattar 400 aktiva och 900 pensionerade spelare, visar bland annat att 35 procent av tidigare fotbollspelare över 40 år dras med artrosbesvär, där brosket är så utslitet att det leder till smärta. Det är 2,5 gånger vanligare än hos befolkningen i övrigt.

– Resultaten av studien är en bekräftelse på att det ofta finns allvarliga, långsiktiga effekter med knäskador. Det här visar att knäproblemen utvecklas och blir värre efterhand, säger Dr. Vincent Gouttebarge som varit med och genomfört studien i ett pressmeddelande.

”Jag är handikappad”

En som vet det mer än väl är Håkan Lindman. Den tidigare MFF-guldhjälten från 1988 har i snart 30 år kämpat med svåra knäproblem efter karriären.

Sportbladet träffar Lindman när han precis kommit till Stockholm från hemstaden Göteborg, dottern ska flytta och han säger att han ska agera logistikchef. Bära saker i trappor är det inte tal om.

– Jag är handikappad, det är klart jag lider av det, säger han.

Lindman lade av som 28-åring för att spara redan dåliga knän men som för så många andra tilltog smärtan efter karriären. För 15 år sedan fick han nog.

– Till slut ringde jag en läkare och sa att nu orkar jag inte med smärtan mer, det var en molande värk hela tiden. Jag kunde inte ens ligga ner med raka ben, säger Lindman som då opererade in dubbla knäproteser.

– Mina knän var nära att trilla isär, det var alldeles snett. Det var helt fria ytor, utan brosk, mot varandra. Varenda gång de kom i kontakt med varandra så isade det något vansinnigt.

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Lindman och Martin Dahlin i MFF.

Bröt lårbenet

Stående i ett hörn på centralstationen hasar han ner jeansen för att visa ärren efter den stora operationen. En operation som dämpade den mest akuta smärtan, men Håkan Lindman har fortsatt lida sviterna av sin fotbollskarriär.

– Jag kan inte böja mina ben riktigt, det är riktigt svårt att gå i trappor och jag kan definitivt inte gå ner på huk och kan inte springa, det är klart jag känner av mitt handikapp.

Stelheten i framför allt vänster knäled gör att han går illa och har lätt att ramla.

Ett par år efter att han opererat in proteserna föll han i en trappa. Smärtan var intensiv men han trodde det var knäprotesen som fått sig en smäll.

– Jag ramlade på fredagen, på söndag åkte jag upp till akuten för att smärtan var för svår. Då sa läkaren att lårbenet var rakt av. Då fick jag reda på att de tagit bort mina korsband och ledband också när de satte in proteserna, det visste jag inte. Det var ju det finaste jag hade i knät!

– Nu måste jag hela tiden tänka på hur jag går, tänker jag på smärtan så har jag ont hela tiden.

”Inte fått ett spänn”

I efterhand har han läst journalanteckningar från en meniskoperation i 20-årsåldern, ett av totalt 30 ingrepp i knäna, där det står om förändringar i brosket.

– Det fick jag inte höra då, och jag hade aldrig hört talas om artros för 35 år sedan.

Han är noga med att betona att han inte vill framstå som bitter och säger att det finns de som har det värre. Men om han hade fått reda på det han vet nu om artrosens följder hade han aldrig fullföljt sin karriär förbi 20-årsåldern.

– Nej, det skulle jag inte gjort.

Det var inte värt det?

– Nej absolut inte. Det var roligt, men jag skulle hellre kunna röra mig nu.

Och trots att han haft svåra problem i vardagslivet av skador han ådrog sig under karriären har han inte sett röken av någon försäkringsersättning.

– Jag har inte fått en spänn. Trots att det var två tydliga skadetillfällen under min tid i Malmö FF har jag inte fått ut en krona. Jag tycker det är under all kritik, säger Håkan Lindman.

Malmö FF:s guldmålningar 00:15
ARTIKELN HANDLAR OM

Fifpro

Artros

Malmö FF