Göran Bolin: Det här duger inte, HBK

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Visst, det blev tre poäng till slut (2-1).

Men spelmässigt godkänt?

Inte en chans – Halmstads BK måste upp i nivå rejält om man har för avsikt att göra sejouren i serien ettårig.

’En seriefavorit i premiär borta mot ett lag som man aldrig riktigt vet var man har.

Läge att plocka fram frågeformuläret igen.

Vi börjar såklart med hemmalaget, det åtminstone historiskt notoriskt opålitliga Degerfors.

Några taktiska innovationer signerat tränare Stefan Jacobsson?

Nej, det kan man inte påstå. 3-4-3-formationen som fungerade så bra i fjol är intakt. Marcus de Bruin är navet i trebackslinjen medan Oliver Nilsson och Kevin Wright tar hand om kantpositionerna. Sargon Abraham utgår från högerkanten, men är den i laget som har en fri roll.

”Hockeybusens” son tar för sig

Hur såg nye målvakten Dario Miskic ut?

Testades inte sådär vansinnigt hårt, men borde nog ha gjort det bättre i samband med HBK:s ledningsmål. Trots sin längd (199 cm) var han snabbt nere vid ena stolpen, men stötte inte bollen bättre än att Andreas Hadenius kunde slå in returen.

Duger spelskickliga mjukisarna Gravius-Ladan på innermittfältet?

Nja, inte hundra på det. När Degerfors styr spelet är de förstås nyttiga med sin förmåga att flytta boll snabbt, men när trafiken tätnar väger de emellanåt lite lätt. Lite förvånande att det var just Ladan som tappade boll i samband med HBK:s 2-0-mål. Han brukar kunna handskas betydligt bättre med den typen av situationer.

Kan Viktor Götesson göra avtryck även i denna miljö?

Inte helt säkert. En av förklaringarna till succén i Falkenberg i fjol var att han då spelade i ett 4-4-2 med store och starke Erik Pärsson jämte sig. Nu utgår Viktor från vänsterkanten i ett 4-3-3 och blir emellanåt isolerad. Götesson är bäst centralt, så är det bara.

Nån spelare att hålla extra koll på framöver?

Jag gillar ju redan Oliver Ekroth, som klubben hittat i Kristianstad. Killen är son till gamle hockeybusen Peter – och visst märks det. Oliver lägger inga fingrar emellan i närkampsspelet, men är ändå bra mycket mer polerad på planen än vad farsan var på isen. Två mål på två matcher som back – bättre start kunde Ekroth junior knappast önskat sig i sin nya miljö.

Slutintryck?

Såg lite valpigt ut under delar av första halvlek och borde kunnat freda sig bättre vid åtminstone det ena baklängesmålet, men spelade sen upp sig och dominerade andra halvlek fullständigt. Förtjänt av minst en poäng. Offensive nyckelspelaren Sargon Abraham för oprecis i avgörande ögonblick.

… å så över till HBK, som enligt mig och alla andra med hyfsad koll på serien är ett presumtivt topplag.

”Jisses vad många snedträffar”

Nåt taktiskt som överraskade?

Att man spelade så mycket långt och rakt. Det kan förstås bero på att mattan på Stora Valla inte är i toppskick, men jag hade nog väntat mig att HBK skulle variera sitt anfallsspel lite mer. Annars kör Igor Krujl vidare med 3-5-2-formationen, där Peter Larsson bossar centralt i försvaret och med nye Andreas Hadenius i balansrollen på mittfältet.

Kan nye keepern Malkolm Nilsson fullt ut ersätta Isak Pettersson, som lämnat för Norrköping?

Inte när det kommer till spelet med fötterna i alla fall. Jisses så många snedträffar det blev i samband med ut- och insparkar. Annars gjorde han det helt okej, och räddningen vid Götessons friläge i upptakten av andra halvlek skämdes inte för sig.

Är det samma Johan Oremo efter korsbandsskadan?

Nja, Oremo har ju successivt tappat i speed, men å andra sidan blivit mycket smartare i takt med åren. Framspelningen till Gudmundssons 2-0-mål en liten raritet. Annars inte så delaktig i spelet och utbytt efter 70 minuter.

Nåt av nyförvärven som ser extra spännande ut?

Spännande och spännande… men att Andreas Hadenius kommer att bli viktig för Bollklubben denna säsong råder det inget som helst tvivel om. Hård som flinta i kroppen, men också utrustad med spelförståelse och hyfsat mjuka fötter. En mittfältsgeneral, kort och gott.

Nån spelare att hålla extra koll på framöver?

Definitivt Gabriel Gudmundsson, som i upptakten av matchen valsade runt friskt med Kevin Wright och Christoffer Wiktorsson längs Degerfors vänsterkant. Niklas grabb är både rapp och tekniskt skicklig och hans 2-0-mål var matchens stora behållning. Blev alltmer osynlig i takt med att laget började skicka långt.

Slutintryck?

Inledde lovande då man kontrollerade spelet med eget bollinnehav och visade prov på ett varierat anfallsspel, men i takt med tiden förföll man till gamla synder och skickade mest långt - och oprecist. Såklart supernöjt med tre poäng, men spelmässigt måste det bli mycket bättre om man ska kunna vara med och konkurrera på allvar om topplaceringarna.

ARTIKELN HANDLAR OM