CL – då ökarprislappen på HIF:s nyförvärv

FOTBOLL

Målkungen spelklar i dag, men han är inte betald än: ”Har inte pengarna nu”

Foto: Kan starta i kväll I går blev Nikola Durdic, vänster, klar för Helsingborg och kan spela från start mot Celtic redan i kväll. I Tippeligan hittills i år har han gjort tolv mål på 18 matcher för Haugesund.

HELSINGBORG. Helsingborg blixtvärvar Tippeligans skyttekung Nikola Durdic, 26, som kan spela från start redan mot Celtic i kväll.

En affär i storleksordningen tio miljoner kronor.

Men betalningen till Haugesund sker först ­efter säsongen – och prislappen stiger om HIF får ta del av Champions League-miljonerna.

Efter intensiva förhandlingar under helgen blev Alfred Finnbogasons ersättare klar under gårdagen då Nikola Durdic, 26, läkarundersöktes och skrev på för Helsingborg.

Serben har gjort tolv mål på 18 ligamatcher i Norge och uppgörelsen mellan Helsingborg och Haugesund är ovanlig: till att börja med lånar HIF anfallaren säsongen ut. Sedan finns en tvingande köpoption och Durdics kontrakt sträcker sig då tre år.

Kan kosta 15 miljoner

Men prislappen är inte bestämd, den är avhängig hur det går för Helsingborg i Europa-spelet:

3 Går HIF segrande ur dubbelmötet med Celtic och når Champions League är föreningen garanterade minst 74 miljoner kronor – då stiger priset på Durdic uppemot 15 miljoner.

3 Om det ”bara” blir Europa League där HIF garanteras 11 miljoner, ja då landar affären på runt tio miljoner för 26-åringen som hade ett och ett halvt år kvar på kontraktet med Haugesund.

– För tillfället har vi inte pengarna som krävs, säger sportchefen

Jesper Jansson. Men det får vi genom bra spel och bra resultat.

Enligt HIF är det en win-win: ju bättre det går för Helsingborg, desto bättre betalt får Haugesund. Utan det upplägget hade affären inte kunnat genomföras.

– Vi är i en position där vi är väldigt attraktiva för spelare. Så attraktiva att plånboken inte är det avgörande. Det ser både en klubb som Haugesund och en spelare som Nikola. Det är därför vi har kunnat komma in i matchen så här, säger Jansson.

Kan starta i kväll

Förutom det ekonomiska upplägget och utmaningen att eventuellt spela i Champions League valde Nikola Durdic Helsingborg mycket på grund av sin gamle anfallspartner från Haugesund, Thomas Sörum.

– Vi är helt olika som spelare och därför kompletterar vi varandra väldigt bra. Han vet hur han gör mig bättre och vice versa. Jag vet var jag har honom utan att titta mig omkring. Vi hade det väldigt bra tillsammans i Norge, säger Durdic som säger sig vara i toppform och är redo att spela direkt.

HIF:s norske tränare Åge Hareide överväger därför att starta med Durdic mot Celtic i kväll – trots att spelaren inte har gjort en enda träning med laget:

– Jag känner till honom väldigt väl. Fotboll handlar mycket om det mentala och den här killen ger oss en energiboost. Han är som att ta en stor slurk Red Bull, säger Hareide.

ARTIKELN HANDLAR OM