Mbabis hattrick sänkte Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
Melanie Behringer och Okoyno da Mbabi.
Foto: GETTY
Melanie Behringer och Okoyno da Mbabi.

Tyskland är inte med i OS i sommar.

Tur det för Sverige.

Tyskorna utklassade fotbollsdamerna, 4–0, i Algarve cup.

– Bedrövligt spel. Det här var inte acceptabelt, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby.

Vinst mot såväl Kina som Island gav svenskt hopp om en fjärde seger i Portugal-turneringen, i så fall den första sedan 2009.

Nu blir det inte ens en plats i torsdagens final, i stället ännu en match om tredje pris, mot Pia Sundhages USA.

Och efter tisdagens möte i Parchal står det klart för damlandslaget att det är skillnad på Kina/Island och flerfaldiga mästarna Tyskland – även om nu inget av lagen får spela i OS i London i sommar.

Sverige blev utspelat, det var Dennerby brutalt ärlig med efter matchen:

– Jag tror inte jag sett oss göra en sådan dålig match mot något så bra motstånd som Tyskland under min tid som förbundskapten. Vi underpresterade enormt. Det var helt tyst på plan – man hjälpte inte varandra.

Farlig målskytt

Att Tyskland inte tog sig till OS var ett jättefiasko. Sverige slipper därmed en oerhört svår motståndare, liksom en farlig målskytt.

Mittfältaren Celia Okoyno da Mbabi stod för tre av Tysklands mål, de första två i första halvlek, det tredje efter 63 minuters spel men då kändes matchen för länge sedan avgjord.

Mittbacken Charlotte Rohlin:

– Det är kollektivet som inte alls fungerar. Vi hamnar fel i defensiven. Sedan har det gått spikrakt uppåt för oss och när fallet kommer är det kanske bra att det blir så här stort.

Runt på kanterna

Det dröjde till 28:e minuten innan Sverige över huvud taget hade ett skott på mål (Caroline Seger). Mycket mer blev det inte under den första halvlek. I andra gjordes en rad byten men i stället kunde Tyskland fastställa 4–0 på tilläggstid. Damlandslagets försök med 4-2-3-1-uppställning föll milt sagt inte så väl ut då Lotta Schelin blev alldeles för ensam på topp.

– Jag tror inte att det hjälpt med 4-4-2. Sedan kan man konstatera att vi aldrig haft så här svårt att försvara oss på kanterna mot tyskorna som nu, säger Dennerby.

Fanns det något att ta med sig var det att tyskorna inte blir något problem i OS. Dennerby hade dock gärna sett det.

– Det är synd, de är värda en plats.

Tobias Österberg/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN