”Betonar det viktiga i att inte underskatta”

Foto: Nils-Eric Johansson, Daniel Sundgren och AIK spelar Europa League-kval i kväll.
FOTBOLL

Europa League mot Europa FC i kväll.

Allsvenskt toppmöte mot Malmö FF på söndag.

Det tuffa schemat gör att AIK får tänka till gällande startelva och byten.

– Allting plussas ju ihop på nåt sätt och där är det viktigt att större delar av truppen bidrar och får bidra, säger Rikard Norling.

Efter att ha besegrat Bala Town i Europa League-kvalets första omgång möter AIK i kväll Europa FC i den andra omgången. Med tanke på att laget från Gibraltar tog sig vidare från den första omgången är de inställda på ett svårare motstånd än vad Bala Town var.

– Om man tittar på resultaten är de snäppet bättre med tanke på att de slog ut det här armeniska laget, säger lagkaptenen Nils-Eric Johansson.

Lincoln som också är från Gibraltar slog Celtic. Säger det någonting om den här matchen eller hur man ska se på det?

– Det betonar väl återigen det viktiga i att inte underskatta eller ta något för givet. Utan att verkligen gå ut och göra 100 procent av det man kan och det man ska göra för laget.

Bättre motstånd än vad många tror

AIK:s tränare Rikard Norling varnar även han för motståndets kvalité.

– Fin känsla i kroppen, i själen men också att vi inte går in i den här drabbningen med garden nere. Dels för resultatet i går (läs: i tisdags) och dels det vi har läst in oss på innan och sett så krävs det att vi har våra kombinationer klara och också kan agera utifrån att vi möter en skickligare motståndare än vad många har klart för sig.

Vad skulle du säga är Europa FC:s styrkor och var kan ni såra dem?

– Jag upplever det som att det finns oerhört mycket erfarenhet i laget och en grundskicklighet som många utav de har spelat på högre nivå och det ser man ju. I såna här drabbningar tenderar ju de som är lite mer rutinerade att ladda på lite extra och kanske rent fysiskt kamma ut sig mer än vad de gör i en vanlig ligamatch. För det ger de den här extra kicken och adrenalinet. Så det finns mycket erfarenhet, de är välorganiserade i defensiven och kan slå ut, å andra sidan om det är så att vi slarvar i vårat anfallsspel, förklarar Norling som även lyfter fram vikten av att hålla nollan i hemmamötet.

”Större delar av truppen bidrar”

Bara tre dagar efter mötet med Europa FC, på söndag, väntar ett allsvenskt toppmöte då AIK ställs mot Malmö FF. Och efter returmötet vankas derby mot Hammarby. Med det och den senaste tidens resor menar Norling att det är någonting han får ta i beaktning.

– Vi går in i den här matchen och sen har vi Malmö på det. Allting plussas ju ihop på nåt sätt och där är det viktigt att hela truppen, inte hela kanske, men större delar av truppen bidrar och får bidra så att man inte spelar ner 11–12 spelare i källaren som knappt kan ta sig upp för trappan igen när man vill att de ska prestera igen tre dagar senare. Så det är viktigt.

ARTIKELN HANDLAR OM