– Man riskerar ett ofött barn i magen

avKristoffer Bergström

Mitt i tacktalet för Diamantbollen brast Hedvig Lindahl ut i tårar.

Målvakten tänkte på sin gravida fru Sabine och de tuffa besluten före avresan till OS.

– Det var inte ett helt lätt beslut att åka till Rio över huvud taget, säger hon.

Hedvig Lindahl.

När allt är över möts Sveriges två bästa fotbollsspelare i en kram.

Zlatan Ibrahimovic har fått sin elfte guldboll, Hedvig Lindahl har fått sin andra diamantboll och båda har varit uppe på scenen och tackat för sig. De har poserat på tiotusen bilder, hållit presskonferens och möts i en korridor när Lindahl är på väg därifrån.

De omfamnar varandra. Zlatan tecknar en gravidmage på sig själv, för att gratta åt tillökningen.

– Lycka till med barnet nu, säger han.

– Tack, vi ses, svarar Hedvig och för en sekund ser de ut som gamla polare.

– Ja, vi ses.

"Jag var så känslosam"

Hedvig Lindahl var den enskilt största anledningen till att Sverige vann OS-silver 2016. Hon hade en framträdande roll när laget släppte in ett enda mål i OS-kvalet och tog sig till Rio. Väl där räddade hon straffar mot USA i kvartsfinalen samt Brasilien i semin.

Uppe på scenen, i sitt tacktal, berömde hon lagkamraterna. När hon tackade frun Sabine Willms stockades rösten.

– Jag trodde att jag skulle hålla mig från tårar, men jag är så känslosam. När jag nämnde Sabine blev det lite mycket. Det var inte ett helt lätt beslut att åka till Rio över huvud taget med all den zikahysteri som var just då. Vi hade väldigt långa samtal med vår läkare om vad det var för risker, förklarar hon.

"Andra saker smäller högre"

Paret har sonen Timothy ihop och i våras blev Sabine gravid med deras andra barn. Lindahl tog reda på all tillgänglig information om zikasmittan och dess följder för havande, hon övervägde seriöst alternativet att skippa OS, men i samråd med sin fru beslöt hon sig för att åka.

Det fanns ju något som lockade i Rio.

– Drömmen om att bli bäst i världen, att nå högst på pallen, att visa vad man har inom sig. Sedan finns det andra värden i livet som spelar roll, som Zlatan nämnde i något tal nyligen om sin bror som gick bort. Det finns andra saker i livet som smäller högre. Man har familj. Man riskerar ett ofött barn i magen. Det är inte lätta beslut, säger Lindahl.

Förresten, kommer födseln att hindra dig från någonting i fotbollen?

– Jag tror inte det. Vi trodde det, för det är beräknat till 22 januari då det är La Manga-lägret, men det verkar som den lilla rackaren kommer tidigare. Så kanske blir det inga problem.

ARTIKELN HANDLAR OM