Lagerbäck: ”Tog ner spelarna på jorden”

FOTBOLL

Lagerbäck om populariteten, uppläxningen av spelarna och om att ta över England

1 av 4

ANNECY. Lars Lagerbäcks popularitet vet snart inga gränser.

Inte bara på Island utan även i Sverige, ja det föreslås även att han borde bli nästa engelske förbundskapten.

– Det är väldigt trevligt att omgivningen är positivt inställd, säger Lasse själv.

Efter 2-1 mot England har intresset och engagemanget för Island exploderat inte bara hemma på ön utan i Sverige och i hela Fotbollseuropa.

Närmare hundra journalister var på plats vid dagens presskonferens i Annecy trots att kvartsfinalen mot Frankrike är fyra dagar bort.

På Island vill människor se Lars Lagerbäck som president.

I Sverige har gamla kollegan Tommy Söderberg förslagit Lars Lagerbäck som statsminister.

I Norge vill Egil "Drillo" Olsen se honom som ny, engelsk förbundskapten.

”Varit ute på internet”

Även sociala medier svämmar över av hyllningar till den 67-årige svensken.

Intresset och engagemanget kring Lagerbäck och Island påminner om hur det var 1994, när Sverige grävde brons, framför allt på Island förstås.

Hur ser han själv på alla hyllningar?

– Det är klart att jag har noterat det. Jag har pratat med folk därhemma, och jag har varit ute på internet så jag kan se en del vad som händer. Det är väldigt trevligt att omgivningen är positivt inställd men det viktigaste är vad som händer här, vad vi gör här, säger Lagerbäck och fortsätter:

– Jag kan ge ett exempel: Heimir och jag ändrade lite kring lagmötet i går, vi försökte vara djävulens advokater typ. Vi jobbade med att få ner spelarna på jorden igen, för oavsett vad som händer utanför måste vi hantera det.

Jämförbart med VM 94

Är det lite av samma känsla som 1994, när ett lag gör något ingen har räknat med?

– Kanske det. Jag tillbringade mycket tid med Sverige 1994 (som motståndarscout reds. anm), och reste mycket genom USA. Då förstod ingen av oss som var där hur stort det var i Sverige, vi hade knappt mobiltelefoner på den tiden. Men efteråt, när vi kom tillbaka till Sverige, då kan man definitivt jämföra känslan i Sverige med hur den är på Island nu tror jag. 

Lasse tillägger:

– Och det är samma atmosfär i det isländska laget nu som jag minns att det var i det svenska laget 1994.

”England ett långskott”

På presskonferensen fick Lasse också frågan hur han ser på "Drillos" förslag om att han borde bli nästa engelske förbundskapten:

Håller du med om det? 

– Nä, jag tror inte det. Varje gång jag tittar mig själv i spegeln inser jag att det är dags att ta det lite lugnare framöver. Jag hoppas att jag kan stanna kvar i fotbollen på något sätt men jag tror inte jag kommer ta ett sådant jobb. Det är snällt av "Drillo" som jag respekterar mycket men jag tror inte jag är med i bilden ens. Det är nog ett riktigt långskott men hälsa "Drillo" så gott och tacka, säger

Lars Lagerbäck till den norska journalist som ställde frågan.