Kan tvingas välja mellan arbetena

FOTBOLL

Lagerbäck kan sluta som tv-expert: Har ett avtal jag kan bryta

Lars Lagerbäcks roll i landslaget förlängs efter matchen mot Nederländerna.

Det kan samtidigt tvinga Lagerbäck att säga upp sig från tv-uppdraget på Viasat.

– Jag har ett avtal som kan brytas men det är också en sak vi får ta en diskussion med fotbollsförbundet om, säger 68-åringen.

Lars Lagerbäck är tillbaka i det svenska landslaget som rådgivare åt nye förbundskaptenen Janne Andersson. Från början beskrevs det som en tillfällig roll över VM-kvalpremiären mot Nederländerna men redan nu flaggar 68-åringen för att överenskommelsen sträcker sig längre än så.

”Ska jobba långsiktigt”

– Vi har sagt att vi ska försöka ta det steg för steg och se hur det fungerar men tanken i grunden är att det här ska vara på längre sikt, sen får vi se hur länge det är. Vi har inte satt oss ner och formaliserat det på något sätt ännu. Där står två herrar som antagligen kommer ha visst inflytande på det också, säger Lagerbäck och pekar på landslagchef Lars Richt och generalsekreterare Håkan Sjöstrand innan han fortsätter:

– Men vad Janne och jag sagt är att målsättningen är att vi ska jobba långsiktigt.

Faktum är att 68-åringens eget avtal med Svenska fotbollförbundet inte är klart ännu. Något som innebär att Lagerbäck fortfarande varken vet hur långt kontrakt som ska skrivas eller vilken lön han kan tänkas få.

– Vad jag sagt till Janne är att, eftersom vi inte haft tid att sätta oss ner, så kör jag Hollandsmatchen och sedan får vi om vi kommer överens.

Så det blir ett välgörenhetsevent, matchen mot Nederländerna?

– Exakt. Men ska jag vara ärlig så tror jag det ska lösa sig. Men det får vi se.

”Har ett avtal som kan brytas”

En osäkerhetsfaktor i det hela är dock vad som händer med Lars Lagerbäcks jobb på Viasat. 68-åringen har blivit ett uppskattat ansikte i kanalens fotbollssändningar, bland annat från OS i Rio, men kan nu lämna kanalen.

– Jag har ett avtal som kan brytas men det är också en sak vi får ta en diskussion med fotbollsförbundet om.

Vill du själv fortsätta?

– Det kan jag inte svara säkert på, om det ena är viktigare än det andra eller om det går att kombinera. Men jag tycker det varit ganska roligt måste jag säga, det här jobbet på Viasat, så vi får se vad som händer.

Om du får välja din arbetssituation helt själv då?

– Just nu har jag ett avtal med Viasat och inget med Svenska fotbollförbundet. Jag vet inte hur det kommer bli när vi satt oss ner och formaliserat det här jobbet med svenska landslaget. Det hänger ihop lite med vad Svenska fotbollförbundet vill ställa för krav på mig så jag vill inte låsa mig i det här fallet.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill i sin tur skjuta upp beslutet om Lagerbäck kan kombinera de två jobben.

– Det får vi titta på och se i sammanhanget. Men kopplingen är ett bollplank till Janne och där ska de hitta formerna. En sådan här samling får vägleda framåt, säger Sjöstrand.

Är Lasses lönepost budgeterad redan?

– Så mycket kan vi säga att jag är övertygad om att vi löser de saker vi behöver. Annars hade ingen av oss gått in i det här på det sätt vi ändå gör.

ARTIKELN HANDLAR OM