Publicerad:
Uppdaterad:

”Är flera spelare i PL som är dopade”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandaluppgifter i natt: ”Dopade 150 stycken”

En stor dopningsskandal kan vara på väg att rullas upp i Storbritannien.

En läkare hävdar enligt tidningen Sunday Times att han dopat 150 idrottsstjärnor.

Flera, säger han, spelar eller har spelat i Premier League.

Det är den tyske undersökande journalisten Hajo Seppelt som kommer med avslöjandet. Seppel låg bakom den dokumentär som sändes i tysk tv som senare ledde till att antidopningsorganisationen Wada tillsatte en komission för att granska dopning inom rysk idrott.

PL-spelare pekas ut

Nu är det Storbritannien som pekas ut.

38-årige läkaren Dr Mark Bonar, baserad i London, hävdar att han delat ut dopningspreparat till 150 toppidrottare. Enligt honom själv rör det sig om brittiska toppcyklister som tävlat i Tour de France, om tennisspelare, om cricketspelare – men också om spelare som är eller har varit aktiva i Premier League.

”Är chockad”

Läkaren filmas i smyg när han säger att han får betalat av toppidrottare för att dela ut dopningspreparat. Han säger i videon, som The Sunday Times publicerar, att de betalar tusentals pund var.

En brittisk antidopningsbyrå ska ha fått kännedom om uppgifterna redan för två år sedan, men inte kunnat stoppa läkarens tillhandahållande. Något som förvånar politikern John Whittingdale, ordförande i Storbritanniens kommité för kultur, media och idrott.

– Jag är chockad och djupt oroad av de här uppgifterna. Alla som älskar sport förtjänar att få följa idrotter där alla tävlar på lika villkor. Jag har nu bett om en utredning dels för att ta reda på varför vi inte kunde stoppa detta redan för två år sedan, dels för att se till så att brittisk idrott fortsätter att vara ren från dopning, säger John Whittingdale.

”Borde lämna blodprov”

Förre storspelaren Stan Collymore har uttalat sig om de nya uppgifterna. Han kräver nu att samtliga spelare i Premier League samarbetar för att få bort den eventuella dopningen som påstås finnas i ligan.

”Samtliga spelare i Premier League borde frivilligt lämna blodprov, hår och urinprov i morgon”, skriver han.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: