Så ska Lagerbäck "nolla" Ronaldo igen

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Robert Laul

ANNECY. Han har nollat Ronaldo inte bara en utan två gånger tidigare.

Lasse "Lalli" Lagerbäcks största problem tre dagar före EM-premiären var ett helt annat.

Han löste det med hjälp av en vit keps.

Knappt hade Dimitri Payets vänsterprojektil landat i nätmaskorna i Saint-Denis så slog blixten ner i Annecy. Ett våldsamt oväder svepte in över den lilla alpstaden under natten.

Lagom till Islands träning framåt lördagsförmiddagen hade det slutat regna, solen tittade fram och ytterligare en dag av perfekta förberedelser väntade för Lars Lagerbäck och hans Island.

Inga skador, startelvan mer eller mindre klar och allmänt gemytlig stämning, ja snudd på kärvänlig.

Lasse – eller ”Lalli” som han kallas av de isländska spelarna – betade av intervju efter intervju i den mixade zonen där vi journalister hänger inför träningarna.

Lagerbäck bjöd på skrattsalvor

Lasse bjöd på oneliners och skratt.

– Efter EM? Då ska jag vara ledig ett par veckor, sedan blir det OS i Brasilien med Viasat. Då ska jag stå på er sida, sa Lasse och flinade.

– Portugal? En outsider till guldet. Men vi ska se om vi kan knäcka dem i början.

Ja till och med när jag fiskade efter kommentarer på Sportbladets Inizio-undersökning, som bland annat visar att enda området där Erik Hamrén kommer i närheten av samma förtroendesiffror är bland kvinnorna, hade Lagerbäck en kvick replik:

– Jag är ”over the hill” så det har inte så stor betydelse längre, sa han skämtsamt.

Nä, Lasse Lagerbäcks största problem denna dag – utöver att han överväger att byta guldtips efter Frankrikes problematiska premiär – tycktes vara solen.

Precis innan träningen skulle börja vinkade han till sig en man i den isländska ledarstaben, och de försvann in omklädningsrummet. En stund senare kom Lagerbäck ut med en skinande vit keps i handen. Efter en stunds trixande med att hitta rätt passform fick han den på plats, och träningen kunde sätta igång.

Själv blev jag intervjuad av Sydsvenskans utsände, och titulerades där som ”Sveriges främsta Lagerbäck-kännare”.

Tja, något ska man vara, och ”Lagerbäck-kännare” är förstås inte fel dessa dagar.

Lasse Lagerbäck skulle vi kunna kalla för ”Ronaldo-kännare” vid det här laget.

Eller ”Ronaldo-nollare”.

Nollade stjärnan två gånger

Med Lagerbäck som förbundskapten höll Sverige nollan två gånger mot Ronaldos Portugal i VM-kvalet 2008-09.

Ämnet kom upp när Sydsvenskans utsände påpekade att Islands mittback Kári Árnason hade vissa problem med just Ronaldo när MFF mötte Real Madrid i Champions League i höstas.

– Malmö har ett lite annat försvarsspel än det vi har. De hamnade i väldigt många ”en-mot-en”-situationer mot Ronaldo, det ska inte vi göra. Det ska se lite annorlunda ut hoppas jag, sa Lagerbäck.

Hur ”nollar” man Ronaldo?

– Det gäller att sänka tempot för honom. Både med och utan boll. Vi måste stänga de ytor han vill komma åt, och sänka hans fart, särskilt när han bollen, sa Lagerbäck.

Vet inte hur de ställer upp

Exakt hur Portugal startar var Lagerbäck nu inte helt säker på. Ricardo Quaresma är formstark men förmodligen blir det Nani bredvid Ronaldo i förbundskapten Fernando Santos 4-4-2.

– Det ska bli intressant att se vad han väljer. Quaresma vill helst hålla dra sig åt vänster, och det vill Ronaldo också. Jag tror det är därför de inte startar ihop så ofta. Men vi får se, vi är förberedda för vilket som.

Vad gäller Lagerbäcks egen startelva känns de isländska journalisterna nu allt mer övertygade om att det blir Jon Dadi Bödvarsson bredvid givne Kolbeinn Sigthórsson på topp.

– Alfred Finnbogason är en bättre fotbollsspelare men Bödvarsson jobbar hårdare. Och Lagerbäck kommer vilja pressa Portugal ordentligt, menar reportern Hördur S Jonsson på sajten 433.is.

Just den frågan blev tyvärr aldrig ställd till Lagerbäck i dag men med tanke på hans generösa humör nuförtiden vete fan om han inte hade ritat upp hela Islands startelva på närmsta reporterblock också.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM