Bekräftat: Lagerbäck hoppar av efter EM

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Slutar som isländsk förbundskapten

Foto: TT
Lagerbäck har fört Island till landets första mästerskap någonsin.

Han har fört Island till landets första fotbollsmästerskap någonsin.

Men efter sommarens EM-slutspel slutar Lars Lagerbäck som förbundskapten.

– Det har varit ett väldigt svårt beslut, säger han vid en presskonferens där han presenterade den isländska EM-truppen.

Island hamnade i en av EM-kvalets tuffaste grupper bland nationer som Turkiet, Tjeckien och Nederländerna.

Trots det lyckades landets svenske förbundskapten Lars Lagerbäck ta landslaget till ett stort mästerskap för första gången någonsin.

Sommarens EM-slutspel i Frankrike har under en tid ryktats vara det sista Lagerbäck uträttar för nationen – och idag kom det definitiva beskedet.

"Mitt sista lag"

I dag bekräftar det isländska fotbollförbundet att man förgäves försökt övertala svensken att fortsätta sitt tränaruppdrag – Lagerbäck väljer att kliva åt sidan efter sommaren, något som han själv berättade om vid en presskonferens där han samtidigt presenterade den isländska EM-truppen.

– Det har varit ett väldigt svårt beslut. Jag måste erkänna att jag inte blir yngre. Men huvudanledningen är att jag kanske borde göra något annat med familj och vänner, säger Lagerbäck som börjar närma sig pensionen.

– Jag stänger aldrig några dörrar, men jag tror att det här är mitt sista lag. Annars måste det vara något extremt intressant, säger han.

Ville ha honom kvar

67-åringen tog över det isländska landslaget 2011 och var bara en playoff-förlust ifrån att ta nationen till ett stort mästerskap redan inför fotbolls-VM i Brasilien. Där blev det dock respass mot Kroatien.

– Det har diskuterats om en eventuell fortsättning av samarbetet med Lars, men det är nu klart att han planerar att gå i pension efter EM, skriver förbundet i pressmeddelandet.

Island ställs i sin EM-grupp mot Portugal, Österrike och Ungern.

Lagerbäcks efterträdare blir den nuvarande assisterande förbundskaptenen Heimir Hallgrimsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM