”Zlatan? Storspelare vaknar alltid en dag”

FOTBOLL

Wilmots om största hotet: ”Ibra ska inte få bollen”

1 av 2

BORDEAUX. Belgiens förbundskapten försökte inte dölja speciellt mycket.

Marc Wilmots berättade på en presskonferens hur Belgien ska stoppa Zlatan Ibrahimovic på onsdag.

– Han ska inte få bollen. Storspelarna vaknar alltid en dag, säger han.

Det vanliga är att förbundskaptenerna hos svenska motståndarlag hyllar Zlatan Ibrahimovic, men sällan uttalar sig om hur man har tänkt sig att spela mot honom.

Men Belgiens förbundskapten Marc Wilmots är inte riktigt som andra.

Vid en presskonferens vid den belgiska träningsbasen i La Haillan utanför Bordeaux på måndagskvällen fick Wilmots givetvis frågor om Zlatan Ibrahimovic. De allra flesta frågorna om Ibrahimovic kom från belgisk media.

– Jag har inte sett hela Sveriges första match i EM så jag kan inte säga hur Zlatan har varit exakt. Men för mig är Zlatan en stor spelare, en av de bästa jag någonsin sett. Han kan göra allt i positionen som nummer nio.

– Han förändrade PSG, självklart med hjälp av andra spelare, men till stor är det han som har förändrat klubben, säger Wilmots.

– Även om hans EM kanske inte varit så bra hittills så måste vi se upp. Storspelarna vaknar alltid en dag.

Hur ska ni spela mot Ibrahimovic?

– Man måste göra allt så att han inte får bollen. Vi måste bryta passningslinjen till honom. Han ska inte få vara med i spelet och vi vill att spelet ska ske högt upp i planen.

Varnar för Källström

– Om bollen ofta är nära vårt eget mål så kan Zlatan bli farlig när som helst, säger Marc Wilmots.

Vad ser du som Sveriges kvaliteter?

– Duellspelet en mot en, de är fysiskt starka. De är även bra på fasta situationer. Kim Källström slår dem bra.

– Vi måste spela fotboll och undvika att hamna i en kamp med många fysiska dueller. Vårt passningsspel ska vara snabbt och vi ska byta sida ofta, fortsätter Wilmots taktikgenomgången inför media.

Är du nöjd med en poäng?

– Absolut inte! Vi spelar för att vinna. Om det står 0-0 med tio minuter kvar kan det komma in nerver i bilen. Vi ska försöka göra ett mål så tidigt som möjligt, säger Marc Wilmots.

Den belgiske förbundskaptenen sa även att han avvaktar tisdagen innan han tar beslut om skadade Mousa Dembélé och Yannick Carrasco kan spela mot Sverige.