Så mycket får IFK vid avancemang

avPetra Thorén

FOTBOLL

Ger minst 23 miljoner – hemliga projekt på gång

1 av 2 | Foto: Foto: Bildbyrån
miljonregn? Om Blåvitt  tar sig vidare till gruppspelet i Europa League i kväll ramlar 23 färska miljoner in på klubbens konto.

baku. IFK Göteborg har inte budgeterat med gruppspel i Europa League.

Men ett avancemang i Baku i kväll och över 23 miljoner kronor in på kontot innebär att klubben kan förverkliga flera hemliga projekt.

– Vi har diskuterat planer internt, det finns saker som ligger i pipeline, säger sportchefen Mats Gren.

När ordförande Frank Andersson hade checkat in på lyxhotellet i Baku (inte så farligt dyrt ändå) i går tog han en bild. Rummet var stort och rymligt, precis som drömmen och visionen inom IFK Göteborg.

Ett avancemang till gruppspelet i Europa League skapar känslor för en klubb med fans som kan sin historia om internationella cupframgångar.

Skulle IFK (1–0 från hemmamötet) klara av Karabach –  en förening vars bakgrund präglats av våld, krig, tvångsflykt men också fotbollsframgångar –  i returen är den sportsliga framgången värdefull. 

”Är ingen kris”

– När det har gått bra i kvalet har det blivit fokus på fotbollen. Före kvalspelet var det väldigt mycket fokus på ekonomi. Ur det perspektivet har det varit väldigt bra, säger Frank Andersson.

– Med all den historiken som Blåvitt har i Europa så vore det kul att få vara spelarna om gör om det, menar lagkapten Mattias Bjärsmyr.

I en förening som är hårt ekonomiskt ansträngd vet förstås alla också att ett gruppspel skulle betyda frihet och arbetsro.

– Vi har inte med Europaspel i vår budget. Men visst, ekonomiskt har det stor betydelse, det handlar om kring 25 miljoner in direkt. Och sen har du publikintäkter. Får vi Manchester United blir det säkert fullt på Ullevi. Det är ingen kris om vi inte klarar det. Men nu diskuteras varje krona, går vi vidare slipper vi den diskussionen. Skulle vi klara detta så öppnar det för annat, säger Frank Andersson.

Enligt sportchefen Mats Gren finns det hemliga projekt som skulle kunna förverkligas med hjälp av miljonerna.

”Kan bygga bättre”

Han vill inte berätta vad, men Frank Andersson pekar på detaljer kring ledarstaben.

– Vi skulle kunna bygga bättre. Om Jörgen (Lennartsson, tränare) fick sätta sig och göra en lista över seniorverksamheten, vad är hans önskemål när det gäller service runt laget till exempel? säger han.

Bara en plats in i gruppspelet ger direkt 23 miljoner kronor. Till det kommer poängintäkter, sponsorbonus och biljettintäkter samt ytterligare pengar från Uefa.

Dessutom ökar värdet på spelartruppen.

– Malmö hade aldrig sålt spelare för 40 miljoner kronor om man inte kommit med i Champions League, annars hade det kanske blivit 25..., säger Mats Gren.

Om IFK skulle klara utmaningen i Baku väntar det också pengaregn över spelarna. De får en bonus för avancemang.

– Det är inte ”de” summorna och jag har svårt att se att spelarna tänker på de pengarna när man vet vad som skulle kunna komma, som att spela mot United.., säger Mattias Bjärsmyr. 

Känner ni spelare till ledningens planer?

– Nej, det är inget vi har hört.

* EL-playoff 2:2, 18.30 i Viasat Sport Premium – Karabach-IFK Göteborg (0–1)

Prispengar iEuropa League

Första kvalomgången: 1,9 miljoner kronor

Andra kvalomgången: 2 miljoner kronor

Tredje kvalomgången: 2,1 miljoner kronor

Förlust i playoff: 2,2 miljoner kronor

Totalt, hittills för IFK Göteborg: 6 miljoner kronor i prispengar. Dessutom tillkommer publik- och andra sponsorintäkter (och 2,2 miljoner kronor om Blåvitt förlorar playoffet).

*Går IFK Göteborg vidare till gruppspel får klubben betala tillbaka en miljon kronor som klubben fått av Sef (Svensk elitfotboll), ett bidrag som alla svenska herrlag som kvalar i Europa får.

Vid avancemang till gruppspel, Europa League: 23 miljoner kronor i ytterligare bonus.

Poängbonusar i gruppspelet:

Seger: 3,4 miljoner kronor.

Oavgjort: 1,1 miljoner kronor.

Gruppseger: 4,8 miljoner kronor.

Grupptvåa: 2,4 miljoner kronor.

Till 16-delsfinal: 4,8 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM