Sundhage: Det gör det lite svårare...

avTT

Sverige inte toppseedat i EM – trots OS-silvret

medaljhopp Sverige har ett EM-brons att försvara och målet i Nederländerna är glasklart: medalj.

Trots OS-silvret är Sverige inte toppseedat inför fotbolls-EM.

En ynka förlust i kvalet gör att Sverige inte finns bland de fyra bästa lagen inför lottningen.

– Det känns lite konstigt, men det är inte mycket att göra åt, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Efter sju raka vinster och imponerande 22–1 i målskillnad föll det nyblivna OS-silverlaget på bortaplan mot Danmark med 0–2 i den sista EM-kvalmatchen. Något som gjorde att England fick bättre så kallad koefficient på Uefas rankning och därmed snodde åt sig Sveriges plats i den högsta seedningsgruppen inför EM-lottningen.

Det innebär att Sverige kommer att få ett av lagen Tyskland, Frankrike, England eller värdnationen Nederländerna i gruppspelet. I seedningsgruppen under Sverige finns dessutom lag som Island, Skottland och just Danmark.

”Blir svårare”

Två av lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

– Det här gör det lite svårare. Men ska man vinna medalj så måste man slå alla lag, nästintill. Medalj har vi tjatat om. Det tror jag alla kan ställa upp på, oavsett vad som står i våra strategidokument, säger Sundhage.

EM på hemmaplan 2013 tog slut i semifinalen mot Tyskland. Det var Pia Sundhages första mästerskap som förbundskapten för Sverige. EM i Nederländerna nästa år blir hennes sista.

Då handlade spelet mycket om ”fart och fläkt”, Sveriges snabba offensiva spelare och komma runt på kanterna. Sedan dess har Sverige bytt spelsystem åtskilliga gånger.

I OS blev defensiven den största framgångsfaktorn, där Sverige efter gruppspelet lade sig lågt och försvarade sig hela vägen till finalen mot Tyskland på Maracanã.

– Vi är bra på att anpassa oss, finner en väg att vinna. Jag tycker det syntes redan i OS-kvalet som var värsta stålbadet.

– Nu har vi ett EM-brons att försvara. Att vi har ett OS-silver gör det både lättare och svårare. Vi kan inte ta något för givet utan måste jobba ännu hårdare. För de andra är ju heltaggade, nu vill de slå silvermedaljören. Det gäller att hantera det.

Konkurrensen hårdnar

Konkurrensen i Europa har ökat markant de senaste fyra åren.

– Utvecklingen går i en rasande fart vad gäller de här landslagen. Vi behöver göra saker ännu bättre. En stor sak vi jobbar med är att känna att vi kontrollerar matchen även utan att vi äger. Men för att göra ett bra EM krävs någon typ av förändring, att någon ny spelare kliver fram eller gör det bra i en ny roll, säger Sundhage.

* EM-lottningen: TV12, 17.30