Uefa avvisar planer på ny Europaliga

avPelle Strandman

FOTBOLL

Går inte att gå bakom ryggen på federationen

1 av 2

FC Köpenhamn vill starta en ny Europaliga och har bjudit in Malmö FF.

Men nu sätter Uefa ned foten – och slår fast att en sådan konstellation kräver samförstånd med de nationella förbunden.

"En sådan kan inte bildas utan Ueafs tillstånd", skriver en talesperson till Ekstra Bladet.

I veckan bekräftade FC Köpenhamn att planer förs på att dra sig ur den danska ligan för att skapa en ny europeisk superliga med lag från bland annat Skandinavien, Nederländerna, Belgien och Skottland.

Detta med bakgrund av att formatet till Champions League ändrades i somras och försvårade möjligheterna för mindre lag att kvala in till turneringen.

– Det stämmer. Om vi inte agerar nu kommer de största klubbarna att växa sig ännu större och starkare medan det blir allt svårare för klubbar som oss, sa FCK-direktören Anders Hørsholt till BT.

Tror inte på MFF-flytt

En inbjudan till en ny Europaliga ska även ha skickats till Malmö FF som i så fall skulle lämna allsvenskan.

Men att så faktiskt skulle bli fallet är det inte alla som tror.

– Det här handlar om maktbalans inom fotbollen. Jag tror inte att man de facto tänker starta en ”Europaliga”, utan snarare att man vill brösta upp sig mot Uefa och markera ett tydligt missnöje, sa Tony Ernst, supporterprofil i MFF, till Sportbladet i torsdags.

Nu tyder allt mer på att det kan bli svårt att förverkliga planerna att skapa en ny Europaliga.

Tillstånd krävs

Danska Ekstra Bladet har varit i kontakt med Uefa som slår fast att en sådan organisation inte kan startas utan federationens och de nationella ligornas samförstånd.

"Ingen kombination eller allians mellan Uefas medlemmar eller ligor, eller klubbar som direkt eller indirekt är förknippade med olika Uefa-medlemmar, kan bildas utan Uefas tillstånd", skriver en talesman till Uefa i ett mail till den danska tidningen.

Talespersonen understryker att det för närvarande inte finns något konkret förslag om en ny superliga på bordet.

"Ett sådant förslag kommer ett diskuteras i Uefa om den lämnas in av en nationell federation med sina klubbar och ligor", fortsätter mailet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF

Uefa