Här blir det en ny svensk supporterfest

avMichael Wagner

FOTBOLL

Camp Sweden: "Redan många förfrågningar om U21-EM"

Foto: TT

Tio av 12 U21-landslag är klara för EM nästa sommar.

Camp Sweden räknar med gula åskådarväggar oavsett motstånd.

Håkan Ericson biter sig i tungan.

– Jag vill inte prata om någon drömlottning och riskera att ge någon samma tändvätska vi fick, säger förbundskaptenen.

Under tisdagskvällen spelades de sista kvalmatcherna till U21-EM i Polen. Stornationen Italien säkrade gruppseger och avancemang liksom överraskningen och slutspelsdebutanten Makedonien.

Nu återstår för fyra grupptvåor att göra upp om de två återstående EM-platserna.

Lottning 1 december

1 december lottas de 12 EM-lagen in i tre grupper om fyra lag vardera.

– Jag kommer vara jättetråkig för jag vet att det jag avslappnat säger nu kan jag få äta upp nästa sommar. Jag tänker inte prata om lag vi gärna möter eller slipper, säger Håkan Ericson. Vi vet ju hur vi använde stackars Danmark till vår fördel 2015...

– Den grupp vi får blir vår drömgrupp, säger han.

Förberedelserna för U21-landslaget inleds på allvar under Fifadatumet 20-28 mars nästa vår.

– Min förhoppning är att vi ska kunna spela två matcher då, gärna mot bästa motstånd i form av andra EM-klara landslag, säger Ericson.

Efter att allsvenskan gått till uppehåll i början av juni hoppas U21-förbundskaptenen på ytterligare två landskamper innan EM inleds i Polen 16 juni.

Supportersamlingar i Polen

Supporterorganisationen Camp Sweden har redan så smått börjat titta på sin egen medverkan.

– Vi laddade inför Sverige-Bulgarien genom att se U21:s seger mot Kroatien på tv. När slutsignalen gick började folk genast prata om att resa till Polen. Det är många förfrågningar redan, säger Camp Swedens ordförande Lena Hunt.

– Vi räknar med att vi arrangerar samlingar under matcherna i Polen, men troligen ingen gemensam camp. Det kommer säkert vara minst ett par tusen svenska åskådare på varje match, kanske fler. Polen är inte långt borta och biljetterna blir säkert inte dyra, säger Hunt.

– Styrelsen i Camp Sweden har möte i november och då kommer vi gå vidare med fler detaljer. Då ska vi även titta på vad vi kan mäkta med att organisera till dam-EM i Holland i juli.

– Vi har en speciell relation till U21-landslaget som interagerar med fansen på ett strålande sätt, säger Lena Hunt. Där ska Håkan Ericson ha en del av berömmet. Han har bidragit mycket till atmosfären mellan fansen och U21-spelarna.

Förlänger avtalet?

Ericsons avtal som U21-förbundskapten går ut direkt efter EM-slutspelet, sista juni, men han har öppnat för en förlängning.

– Förbundet och jag ska träffas den närmaste tiden och ha en första diskussion. Vi får se vart det leder, säger han.