Dif:s derbyvapen - sätter munkavel

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Dempsey testar ny taktik

Mark Dempsey sätter munkavle på sig själv inför derbyt. Ordern till spelarna, och sig själv:

Mindre snack – mer verkstad.

– Det blev för mycket senast mot AIK, säger tränaren.

I början av oktober samlade Djurgården till medlemsmöte. Där berättade tränaren Mark Dempsey, i vad som i supporterkretsar beskrivs som ett brandtal, om vilka misstag han gjorde inför derbyt mot AIK (förlust 0–3). Enligt engelsmannen höll Djurgården – både spelare och ledare – en för tuppig profil under införsnacket. Kort och gott: alldeles för mycket kaxigt snack som spelarna därefter inte levde upp till ute på planen.

Därför beordrade Dempsey spelarna att hålla en lägre profil inför derbyt mot Bajen, och han sätter dessutom en munkavle på sig själv. Alla känner till att Djurgården inte vunnit ett derby på 13 försök – den senaste vinsten kom 2011 mot AIK – och tränaren vill minimera pressen på spelarna.

Hålla lägre profil

– Det blev för mycket snack från min sida senast mot AIK. Jag blev indragen i hela den här stämningen och lyssnade för mycket på olika människor och byggde upp derbyt för mycket i spelarnas hjärnor.

”Mycket snack senast”

Han suckar lite lätt innan han fortsätter:

– Jag lärde mig något av det. Nu har vi prioriterat att vara mer tillbakadragna den här gången. Det är nog viktigt för alla. Vi kommer fokusera inför matchen på ett annat sätt.

Mittfältsankaret Alexander Faltsetas tycker Dempsey agerat på helt rätt vis.

– Vi måste börja tänka att det här är en match som vilken annan. Vi måste ha den inställningen, och det är det som Mark har tutat i oss under veckan. Det är bra.

Utveckla:

– Det blev för mycket snack senast. Då är det lätt att spänna sig lite väl mycket. Alla pratar om det, det är hajp kring det, och allt som varit innan (Djurgårdens usla derbysvit). Är vi i stället bara avslappnade och gör det vi ska så kommer det gå bättre.

Alexander Faltsetas slutsats?

– För mig är det enkelt: jag hatar att stå här och prata om matchen, att vänta på den. Jag vill bara ut och köra nu direkt och visa på planen.

Hammarby–Djurgården 19.00 i kväll.

Publicerad:

LÄS VIDARE