”Det jag lyckats med kan man inte köpa...”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske superlöftet i Bayern: ”Ska bli en av de bästa”

Foto: FC BAYERN MÜNCHEN, BILDBYRÅN

Han tillhör en av världens främsta klubbar.

I somras fick han även göra sin a-lagsdebut.

Möt Bayern München–svensken Thomas Poppler Isherwood, 18.

– Det jag har lyckats med det här första året i Bayern München är en sak som jag inte kan köpa någonstans, säger han till Sportbladet.

Den 16 juli 2016 debuterade Carlo Ancelotti som Bayern München–tränare. Det var dock inte enbart italienaren som gjorde sitt första framträdande för den tyska jätteklubben. I halvtid byttes nämligen den 18–årige svenske försvarsresen Thomas Poppler Isherwood in istället för Javi Martínez – och a-lagsdebuterade därmed för de tyska mästarna.

– Första grejen var, ”Shit ska jag spela match med de här? Är det sant?” Jag trodde aldrig det skulle hända. Jag trodde det var långtifrån men så händer det, förklarar Poppler Isherwood.

”Ville signa mig första dagen”

Men vi tar det hela från början.

Det var nämligen förra sommaren som Stockholmskillen Thomas Poppler Isherwood tog klivet från IF Brommapojkarna till tyska Bayern München. Den förre detta Bayern München–spelaren och sedermera scouten Björn Andersson hade nämligen haft koll på Poppler Isherwood under ett och ett halvt års tid.

– Sen på sommaren åkte jag över, för ett år sedan. Jag besökte klubben ett par dagar och tränade med dem. Jag gjorde det jävligt bra, efter första dagen ville de signa mig och det kändes helt rätt från min sida. Sen två veckor senare flyttade jag. Så det gick jävligt fort.

Hur kändes det?

– Det är en pojkdröm, sedan man var liten att man ville gå till en av de största klubbarna i Europa. Först blir det en chock man lever i sin dröm men efter ett tag kommer man in i det. Man märker att det är som en vanlig fotbollsklubb men att det är högre krav, säger han och lägger till:

– När de kontaktade mig kände jag att det här är en chans jag måste ta. När en av världens största klubbar knackar på dörren måste man ta chansen.

”Undrade var alla är som tycker om mig”

Trots att svensken imponerade på plan – där han omedelbart tog en startplats i klubbens U19–lag – medger han att den första tiden i Tyskland var tuff.

– Det var en av de största utmaningarna i mitt liv som jag fick träffa på där. Man fick en knock-out som jag brukar säga. Plötsligt vaknade man upp en dag i Tyskland och undrade var alla som tycker om mig är. Var är min mamma? Var är pappa? Var är alla mina grabbar hemma i Fruängen? Jag är en stor familjeperson och mina vänner står mycket nära mig. Det är de jag har att tacka för var jag är i dag, de har stöttat mig och hjälpt mig. Det var en av de största skillnaderna.

– Det var tufft men jag visste att det bara var att köra, mina vänner och min familj var bakom mig. Efter min första säsong är jag en helt ny person jämfört med innan. Jag har inte bara förändrats som fotbollsspelare utan även som människa.

Flytten till Tyskland innebar inte bara en stor förändring på sidan av plan – utan även på den. Försvararen tog nämligen klivet från Brommapojkarnas juniorlag till spel med Bayern München i Uefa Youth League – ungdomarnas Champions League.

”Som Zlatan säger...”

– Det är en stor, stor skillnad. Det är som Zlatan säger: det är som att jämföra en Fiat med en Ferrari. Det slog mig också – under de första veckorna, första månaderna, första Youth League-matcherna. Nu möter jag de bästa juniorspelarna i min ålder. Man får en sån enorm erfarenhet, man möter de bästa lagen. Det är de spelarna som kommer gå upp i a-lag vi kommer snacka om sen. Man jämför sig med spelare och får en sån här boost, nu möter jag de bästa i min ålder. De bästa i hela världen inom ungdomsfotbollen. Man tänker, jag möter de nu, då kan lika gärna jag nå dit. Man får en boost att man ska köra.

I november 2015 fick Thomas Poppler Isherwood också ett kvitto på att han är på rätt väg. Mittbackstalangen fick nämligen kliva upp och börja träna med Bayern Münchens a–lag. Strax därpå började dock skadorna komma.

En ljumskskada innan uppehållet slogs återigen upp på försäsongen i januari. Ytterligare a–lagschanser lät vänta på sig. Tills i sommar.

”En dröm, som på Fifa”

Totalt har det blivit två seniorframträdanden för Thomas Poppler Isherwood. 4–3–segern mot SV Lippstadt följdes av en 3–0–vinst mot SpVgg Landshut.

– Det var samma känsla i båda matcherna jag körde. Från debuten till min andra debut, som jag säger. Det var samma känsla. Det är svårt att beskriva. Okej, en träning är en träning med a-laget men en match är en annan grej. Du sitter i bussen, är med på genomgången med Ancelotti och det står att du ska komma in i 45:e minuten. ”Okej, jag ska spela med Xabi Alonso, Rafinha, Alaba, Robben, Ribery.” 

– Det blir som en dröm, som när man spelade Fifa. Men de är också människor. Man får in i huvudet att ”Nu kör jag, det är mina lagkamrater. Okej, de kommer bara göra mig bättre. Slår Xabi Alonso en passning så är det en bra passning, då ska jag göra något bra med bollen”. Så jag hade bara positiva tankar.

Beskedet att han skulle få chansen i en av världens absolut största klubbar kom två dagar innan match – då Holger Badstuber var skadad.

– Det är en stor känsla, något man drömt om sedan man var liten. Jag har uppnått en del av mitt mål. Men egentligen har det gett mig en ny boost. Att jag vill spela såna här matcher, att jag vill bli ett heltidsproffs och nå en av världens största klubbar eller bli en av världens bästa mittbackar.

”Mitt mål är a-laget”

Två matcher för Bayern München, två vinster och en egen insats som Poppler Isherwood sammanfattar som ”grym” – det är facit än så länge.

Nu har du ju spelat två matcher med a-laget, men hur långt tror du det är till en permanent a-lagsplats?

– Ja… Det är en fråga som man frågar sig själv ibland, som man har i huvudet. Men en av de bra grejerna med Bayern München är att jag vet att det är oerhört svårt att komma upp. Det är en av världens största klubbar, de köper in bra spelare och producerar bra spelare. De har en av världens största ekonomier och är en av de största klubbarna. Så det är jävligt svårt att slå sig in. Men träningen, utbildningen jag får i Bayern München är oslagbar. Det har ju redan bevisats genom Emre Can och dem som spelar i andra lag. Det jag vet är att om jag inte kommer in i a-laget betyder det inte att min resa slutar, utan den börjar i en annan klubb istället.

– Men mitt mål är a-laget, jag vill komma dit, jag tror jag kan komma dit. Men fotboll är fotboll, allt kan hända. Jag är förberedd på allt, det är min inställning som jag har nu.

”Vet hur extremt svårt det kan vara”

När han nu går in på sin andra säsong i Bayern München är allt inte längre helt nytt. Utan nu är det full fokus på fotbollen för Poppler Isherwood. Å ena sidan drömmer han om framgångar med U19–laget i Youth League och att ta en permanent plats i b–laget. Å andra sidan att lära sig av dem bästa på a–lagsträningarna och ta sitt Sverige till ett efterlängtat U19–EM.

Steget utomlands är dock, trots allt det positiva, inte någonting han tror passar alla.

– Jag vet hur extremt svårt det kan vara, hur tufft det kan vara och att det kan gå åt helvete. Men å andra sidan kan det gå toppen. Det jag har att säga är att det beror från spelare till spelare, det är hur man är som människa. Man måste ha en helt annan karaktär och kunna ta skit och nästa dag kolla sig i spegeln och kunna köra.

Klart är i alla fall att Thomas Poppler Isherwood gjorde rätt – som flyttade utomlands i ung ålder.

– Det jag är övertygad över är att jag har tagit rätt steg. Det jag har lyckats med det här första året i Bayern München är en sak som jag inte kan köpa någonstans. Det är en skola som är helt otrolig.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.