Özil slutar i tyska landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sommarens VM-slutspel slutade med fiasko för Tyskland.

Nu meddelar mittfältaren Mesut Özil att han lämnar landslaget.

”Jag är tysk när vi vinner, och invandrare när vi förlorar” skriver han.

29-årige Mesut Özil har under nio år hunnit göra 92 landskamper för Tyskland och 23 mål. Debuten kom mot Norge i februari 2009 och VM-guldet 2014 är den största meriten.

Tysklands tidiga uttåg ur VM i somras har kantats av en dispyt med förbundet. Det var i mitten av maj som Özil, Manchester Citys tyske mittfältare Ilkay Gündogan och Evertons turkiske anfallare Cenk Tosun, poserade tillsammans med Turkiets kontroversielle president Recep Tayyip Erdoğan.

Spelarna, med rötter i Turkiet, fick hård kritik för sitt agerande. Detta resulterade i att Özil under söndagen släppte ett långt uttalande på sitt Instagram-konto, där han försvarar händelsen och även sågar Reinhard Grindel, president för DFB.

”Han ville ha bort mig redan innan VM”

Mittfältaren hintar dessutom om att han slutar helt i landslaget.

”Jag tänker inte längre acceptera att vara en syndabock på grund av att han (Grindel) inte kan sköta sitt jobb. Jag vet att han ville ha bort mig från laget efter bilden publicerades.”

"Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå. Jag brukade bära den tyska tröjan med stolthet och glädje, men nu gör jag inte det. Det har varit ett svårt beslut för mig eftersom mina lagkamrater, ledarstaben och bra människor i Tyskland har gett mig så mycket.”

Özil drar även en parallell till två tidigare lagkamrater i landslaget, Lukas Podolski och Miroslav Klose, som har polska rötter.

”Ingen refererar till dem som ’tysk-polska’ så varför kallas jag ’tysk-turk’? Beror det på att det är just Turkiet? Beror det på att jag är muslim? Jag tror att det här är ett viktigt ämne.”

Foto: Michael Probst / TT / NTB Scanpix

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.