"Det kan bli kaotiskt..."

FOTBOLL

Fotbollförbundet kan ha brutit mot sina egna regler

Foto: MISSEN SOM BLIR ÖSK:S LYCKA? Lars Larsen och Patrik Haginge jublar efter en match under 2004. Örebro har sedan dess hamnat i massor av olika instanser - nu kan en förbundsmiss hålla kvar dem i allsvenskan. ÖSK flyttades ner i Superettan på fel sätt.

Till alla turer kring Örebro SK läggs nu ytterligare en tidigare okänd ingrediens.

Svenska fotbollförbundet kan ha brutit mot sina egna regler.

Nedflyttningen av ÖSK skedde på ett felaktigt sätt.

Foto: RIN beslutade i går att ge Örebro prövningstillstånd.

Riksidrottsnämnden (RIN) beslutade igår om prövningstillstånd för Örebro SK med hänvisning till att "ärendet är av intresse för rättstillämpningen".

Fotbollförbundets licensnämnd och appellationsnämnd, som båda inte beviljade ÖSK fortsatt elitlicens för spel i allsvenskan, ansåg att inte hela summan som ÖSK fått från sitt riskkapitalbolag fick tas upp i den så kallade kontrollbalansräkningen.

Den frågan kommer granskas av RIN, troligen med hjälp av oberoende experter, i samband med RIN:s prövning av ärendet 2 februari.

Fler tveksamheter

Men enligt vad Sportbladet erfar kan RIN också funnit andra tidigare okända tveksamheter i hanteringen av Örebroärendet hos Svenska fotbollförbundet.

- Det var många detaljer och handlingar att diskutera, säger RIN:s handläggare, Christer Pallin, chefsjurist hos Riksidrottsförbundet. Vi gick igenom Örebros ansökan om prövningstillstånd men också noggrant de stadgar och regler som finns.

Enligt fotbollförbundets egna regler, kapitel 9, paragrafen 3.3, får beslut om nedflyttning "överklagas hos Förbundsstyrelsen".

ÖSK blev vilseledda

Örebro SK överklagade appellationsnämndens beslut från 3 november direkt till riksidrottsnämnden.

- Det gjorde vi eftersom det var vad appellationsnämnden skrev i sitt beslut, säger ÖSK:s ordförande Christer Liljenberg. Stämmer inte det har vi blivit vilseledda av appellationsnämnden.

Enligt fotbollförbundets egna regler skulle dock beslutet om nedflyttningen överklagats till förbundsstyrelsen, alltså den instans där Lars-Åke Lagrell är ordförande.

Stor tidspress

- Tyvärr kan jag inte reglerna i detalj och har dem inte tillgängliga just nu, sa Lagrell till Sportbladet sent igår kväll. Dessutom är det här mer vår chefsjurist Krister Malmstens bord.

Sportbladet sökte Malmsten förgäves i går kväll. Appellationsnämnden fattade sitt beslut om indragen elitlicens för Örebro SK under mycket stor tidspress. Dagen efter beslutet, 4 november, fastställde svensk fotbolls representantskapsmöte sammansättningen av allsvenskan 2005.

Regeln som de missade

Det händer - steg för steg

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM