Stefan Alfelt: Betala Ijeh vad han är värd

Publicerad:
Uppdaterad:

radarparet är snart det bästa någonsin

MALMÖ

Peter Ijeh vill ha högre lön för att fortsätta spela fotboll för Malmö FF.

Utan att veta vad han har i lön tycker jag att han är han värd så mycket som MFF överhuvudtaget har råd att betala honom.

Ijeh och Niklas Skoog är på väg att etablera sig som Malmös bästa anfallspar genom tiderna.

Då ska man ha klart för sig att det här handlar om en klubb som haft väldigt många skickliga anfallare genom åren.

Det som Ijeh och Skoog presterar är stundtals fantastiskt. Östers tränare Leif Widén tycker att de två tillsammans höjer sig till en nivå över allsvenskan och det måste man nog hålla med om.

Jämför man med till exempel Djurgårdens otroligt effektive Geert den Ouden är skillnaden stor. Ijeh och Skoog är mycket mer än målskyttar. Bägge hämtar boll långt ner på planens anfallshalva. Dom dribblar, passar, skapar ytor för varandra och hittar luckor att spela fram bollen i.

Båda är spelmotorer

Bägge skulle lika gärna kunna vara spelmotorer på mittfältet i stället för toppforwards.

Att Malmö fortfarande har en liten möjlighet att komma ikapp Djurgården kan man till mycket stor del tacka sina två effektiva anfallare för. Om tre veckor kan de dessutom ge Malmö en flygande start i Uefacupen borta mot Sporting Lissabon.

Malmös spel passar mot lag som för spelet. Det är när det starka försvaret kan vända spelet och bädda för snabba kontringar upp till Ijeh/Skoog som MFF är som allra effektivast.

Ijeh säger att han vill vänta med kontraktsförhandlingar till efter säsongen. Ryktet säger att han är på väg till IFK Göteborg. Klart är att om två veckor kommer hans första singel som rapartist. Videon håller som bäst på att spelas in också. Självsäkre Ijeh är säker på att hans musik ska bli en lika stor hit bland fansen som hans fotbollsspel är.

Malmö FF har inte gett upp hoppet om att nå ikapp Djurgården. Öster jagar kvalplatsen för att få chansen att spela allsvenskt nästa år. Topp mot botten men det var Skoog och Ijeh som var skillnaden mellan de två lagen.

Malmös tränare Tom Prahl förde en liten dialog med Leif Widén som lät så här efter matchen:

Prahl: - Jag tror att Öster kan lugga topplag på poäng här på hösten. Har ni Djurgården kvar?

Widén: - Sista matchen.

Prahl: - Bra!

Kör in Grahn i laget snabbt

Tom Prahl ser alltså ett möjligt scenario med ett avgörande i sista omgången trots att det fortfarande är fem poängs skillnad. Fem poäng som blir åtta om Djurgården vinner hängmatchen mot Göteborg. Marginalen är stor men med Peter Ijeh och Niklas Skoog kommer Malmö att vinna även matcher som man inte spelar bra som lag i.

Fast det skulle inte skada att Tom Prahl kör in Tobias Grahn i laget ganska snabbt. Grahns kvaliteter kan om inte annat bli värdefulla mot Sporting Lissabon där det kommer att behövas både speed och teknik.

För Öster väntar en ödesmatch mot Sundsvall hemma på Värendsvallen söndagen 14 september. Med tanke på det spel som Växjölaget presterat de senaste omgångarna blir Öster för en gångs skull klar favorit. Frågan är hur man klarar att hantera en så ovanlig situation?

Malmös radarpar

Stefan Alfelt (sport@aftonbladet.se)

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN