Högerextremist stöder huliganer

Fotbolls- ligisternas hemsida sponsras: Det är väldigt oroande

Huliganer och fascister - en kombination Fotbollssverige hittills sluppit.

Sportbladet kan nu avslöja att medlemmar i AIK:s supportersvans Firman Boys sponsras av en ökänd högerextremist.

- Potentiellt är det väldigt oroande. Vi har sett vad det kan ställa till med i övriga Europa, säger supporterpolisen Hans Löfdahl.

Firman Boys är Sveriges mest omskrivna huliganfirma. De var bland annat inblandade när en IFK Göteborg-supporter blev ihjälslagen i Stockholm förra sommaren.

Hemsidan de driver har länge varit en samlingspunkt för alla landets fotbollsligister.

Sedan i måndags sponsras sidan av ett postorderföretag som bland annat säljer nazistpropaganda, knivar och svärd.

I förra månaden dömdes ägaren, en 52-årig man från Skåne, till 10 månaders fängele för bland annat grovt brott mot knivlagen.

444 knivar i beslag

Vid en Säpo-razzia mot företaget beslagtogs 444 knivar, nazistiska videofilmer och vit makt-musik - men även anarkistiskt och kommunistrelaterat material.

Företagaren och hans 55-åriga fru är välkända av polisen, och ses ofta i högerextremistiska kretsar. Men mannen hävdar själv att han inte är nazist.

- Absolut inte, det är bara något som polisen har hittat på och de ljuger bara. Jag är högeranarkist och det har jag alltid varit, sa han när Sportbladet pratade med honom i går kväll.

På hemsidan säljs även mycket huliganmaterial. Den just nu allra mest populära produkten är videofilmen "Pure Polish Hooli Horror - en orgie i fotbollsvåld och extrem huliganism".

Hoppas få nya kunder

Med sponsringen av Firmans hemsida hoppas företagaren rekrytera nya kunder bland fotbollsbusarna.

- Naturligtvis är det så. Så gör alla som annonserar.

Hur mycket betalar du?

- Det är en affärshemlighet.

Medlemmarna av Firman tackar och tar emot. Det som tidigare var Firman Boys officiella hemsida kallas i dag "Sverigescenen", och pengarna de får in hjälper till att hålla forumet öppet.

Okänt för polisen

- Det här är en hemsida av AIK-grabbar för fotbollsgrabbar över hela landet. Den kostar tusenlappar att driva årligen. När nu någon annan erbjöd sig att betala för kalaset så tackade vi ja, skriver en talesman på sidan.

I Italien, England, Tyskland och många av länderna i före detta Östeuropa är nyfascismen ett jätteproblem inom fotbollen.

Men i Sverige är kopplingen så ny att supporterpolisen Hans Löfdahl blir överraskad när Sportbladet ger honom beskedet om Firman Boys sponsring.

- Det här känner jag inte alls till, men naturligtvis är det något vi är väldigt vaksamma på. Potentiellt är det väldigt oroande och kan vara ett sätt att föra grupperna närmare varandra.

- Vi har sett vad det kan ställa till med i övriga Europa.

Varit avoga tidigare

Han fortsätter:

- Hittills har inte firmorna haft något samröre med högerextremism, utan har nästan snarare gjort en poäng av att ta avstånd och vara opolitiska.

Själva hävdar Firman Boys att de inte kopplar samman fotboll med politik.

Men sedan sponsringen blivit känd har de kritiserats av andra huliganer.

År 2000 beordrade EU:s rasismgrupp en utredning av nynazismens kopplingar till fotbollen i Sverige, men då hittades i praktiken inga samband alls.

- För fem-sex år sedan hade vi några försök till infiltration och det cirkulerade en del flygblad, men nu har läget varit lugnt.

- Det är nästan överraskande att vi inte har sett något eftersom det är så jäkla mycket skit nere i Europa, säger Östen Gustafsson, supporterpolis i Göteborg.

- Nästan varje land är drabbat.

Kanske är det nu Sveriges tur.

Erik Niva

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN