Maradona: ”Jag vill träffa kungen”

FOTBOLL

Kungahuset positiva till supermötet: Han får göra förfrågan

1 av 3 | Foto: Fotbollskungen - dyrkas av sina fans Namn: Diego Armando Maradona. Född: 30 oktober 1960 i Lanus, söder om Buenos Aires. Bor: Har flera lyxvillor och våningar, bland annat Buenos Aires. Vistas dock mycket på Kuba. Familj: Ex-hustr un Claudia som han har döttrarna Dalma och Giannina med. Sonen Diego Junior som han fick med älskarinnan Cristiana Sinagra. Debut: 1976 i ligan för Argentina Juniors. Popularitet: Maradona är både gud och kung för miljontals människor över hela världen. Dyrkas och tillbes i Argentina och Neapel. Idrottsmeriter: VM-guld 1986 med Argentina, två ligaguld med Neapel m.m. Av många sedd som världens bäste fotbollsspelare någonsin. Svårigheter i livet: drogproblemen som lett till dopning, skandaler hjärtinfarkter och grav övervikt . Gemensamma intressen: Hela Maradonas liv har varit fotboll, ett givet samtalsämne med kungen. Intresset för god mat är också gemensamt.

Maradona vill träffa kung Carl Gustaf.

När fotbollskungen kommer till Sverige vill han få ett möte med den svenske kungen.

Redan i april kan det bli verklighet.

Det kan bli kungamöte på hög nivå på slottet i vår.

Om Diego Armando Maradona kommer till Sverige vill han träffa kungen.

Det avslöjade han för journalisten och programledaren Alexandra Pascalidou i samband med hennes exklusiva intervju, som sändes i SVT i går.

- Efter intervjun pratade vi om Sverige, om politik, allt möjligt, säger Alexandra.

Trots att Maradona för tillfället bor på Kuba och hyllar Fidel Castro säger han att han inte är kommunist.

- Jag är opolitisk, sa han i går i intervjun.

Maradona var mycket intresserad av att höra om den svenska monarkin.

- Jag berättade att vi var ett kungarike och hade en kung. Det tyckte han var intressant att prata om, säger Alexandra.

Han är i dålig form

Maradona sa till Alexandra att han gärna ville träffa den svenske kungen i samband med sitt besök i Sverige.

- Maradona sa att det vore roligt att få träffa kungen, han ville gärna det.

Alexandra tror att resan till Sverige går att ordna även om det kan bli svårt. Den 44-årige forne världsstjärnan är i dålig form.

- Det märktes att han var trött, att avgiftningen tar på honom. Samtidigt verkade han vilja komma. Jag tror inte att det är omöjligt om bara allt praktiskt kan lösas.

Fotbollslegendaren frågade Alexandra när det var bäst att besöka Sverige.

- Jag sa att han måste se den svenska våren och berättade hur vackert det var. Jag sa att han kunde komma i mars, men det är nog bättre i april när allsvenskan börjat.

Maradonas möte kan alltså innebära att han, förutom att möta majestätet, sprider stjärnglans över en allsvensk match.

Vid det svenska hovet reagerar man positivt när Sportbladet berättar om Maradonas önskan om att träffa kungen.

- Roligt och visst är kungen idrottsintresserad, säger Ann-Christine Jernberg vid hovets information -och pressavdelning.

1300 förfrågningar

Hon kunde dock i går kväll inte ge besked om huruvida kungen kan klämma in ett möte med den legendariske storspelaren i sitt hektiska schema.

- Maradona får inkomma med en förfrågan. Sedan beror det på när, var och hur. Vi får 1300 förfrågningar om kunglig medverkan per år, säger Ann-Christine Jernberg.

Kungen och Maradona har åtminstone två gemensamma intressen: sport och god mat - även om hans majestät är i betydligt bättre form.

En middag på Drottningholm där kung Carl Gustaf bjuder på svenska delikatesser och Maradona på fotbollsminnen skulle garanterat få båda två att roa sig kungligt.

Jennifer Wegerup