Hatas – för att de är kvinnor

Av: Robert Laul

Publicerad:

Landslagsstjärnorna talar ut: ”Jag blev mordhotad”

1 av 3
Caroline Seger "Det värsta var när de gick på mig utseendemässigt. Det är ju jag som människa. Det blir så personligt. Jag upplevde det som väldigt svårt att hantera".

Nilla Fischer hotades till ­livet – för att hon är kvinna och spelar fotboll.

I veckans avsnitt av Bollklubben berättar landslagsstjärnorna om hatet de utsatts för under lång tid.

– Det är det värsta jag har fått, ett mordhot, säger Nilla Fischer.

Näthatet uppmärksammades av SVT:s Uppdrag Granskning i förra veckan där flera kvinnliga journalister trädde fram och berättade hur de hatas och hotas i diskussionsforum, på sociala medier, per mejl och brev.

För damlandslagets spelare är detta inget obekant fenomen.

Nilla Fischer är 28 år och representerar i dag Linköping FC. Under åren 2003 till 2011 spelade hon för LDB Malmö och en dag kom ett brev till föreningens kansli:

– Det var ett brev som var postat till mig men som tur var kom till klubben. Det är det värsta jag har fått, ett mordhot, berättar hon i intervjun med Bollklubbens reporter Amanda Fredin.

”Sköttes bra”

Hur tog ni itu med det?

– Klubben kallade in mig och berättade. Det sköttes bra, de kontaktade polisen så att jag slapp ta tag i det själv.

Blev han straffad?

– Nej, vi fick inte tag i vem det var. Men det var skönt att ha en anmälan. Jag var inte så orolig, men det är så klart aldrig roligt att bli hotad på det sättet.

Varför tror du att det är så?

– Fotbollen är en mansdominerad idrott, en gammal idrott som var männens från början. De tycker väl kanske att vi inkräktar. Det är ju ett mans­dominerat samhälle som vi lever i, tyvärr. Det är väl någonting, att de tycker att vi är på deras mark och vill markera revir.

Flera har drabbats

Enligt Nilla Fischer har inte mycket förändrats till det bättre under hennes år som aktiv.

– Nej, det har ju tyvärr inte det. Det känns som vi fortfarande är 50 år tillbaka i tiden. Många män tycker fortfarande att vi inte har i sportvärlden att göra. Så just där är det inte så jämställt, säger hon.

Innermittfältaren är långt ifrån ensam i landslaget om att drabbas av hatet. För Caroline Seger kulminerade det i samband med herrarnas EM i somras då hon var expert i TV4:s studio.

– Det värsta var när de gick på mig utseendemässigt. Det är ju jag som människa. Det blir så personligt. Jag upplevde det som väldigt svårt att hantera. Det känns in i själen på en när folk tycker och tänker om det ena och andra, säger Seger.

Anfallaren Kosovare Asllani:

– Jag tycker bara det är tråkigt. Det har ju alltid varit kritik mot damfotboll, man ska alltid jämföra herrar och damer. Nästan alla tycker om att kritisera damfotboll, det är inte så i andra sporter. Folk kritiserar oss, utan att ens ha sett oss spela.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN