”Han gjorde fler mål än Messi”

avFredrik Jönsson

Fifa ska utreda de nya uppgifterna i Zambia

Foto: AP/Zambianwatchdog.com

Lionel Messi har blivit hyllad för det otroliga målrekordet.

Men nu kommer en oväntad vändning.

Enligt mediauppgifter i Zambia gjorde Godfrey Chitalu 107 mål under ett år.

När Barcelona besegrade Real Betis med 2–1 i söndags gjorde Lionel Messi sitt 85:e och 86:e mål det här kalenderåret. Därmed slog han Gerd Müllers imponerande målrekord från 1972.

– Mitt rekord stod sig i 40 år – 85 mål på 60 matcher – och nu har världens bäste spelare slagit det. Det är jag glad för, sa Müller.

Men är det verkligen Messi som är den nya rekordhållaren?

En hjälporganisation, The Siya, i Zambia fick höra om att Godfrey Chitalu har gjort fler mål än Messi. ”Ucar”, som han kallades, stod för 107 fullträffar under kalenderåret 1972 när han spelade för Kabwe Warriors och landslaget.

”Ska räkna ihop alla målen”

Organisationen kontaktade Zambias fotbollsförbund som förklarade att de håller på att gå igenom alla arkiv för att kunna ge ”Ucar” det erkännandet som han förtjänar.

”Det här rekordet har noterats i Zambia, men tyvärr inte i världsfotbollen. Under tiden världen har tittat på när Messi slagit Müllers rekord har vi diskuterat varför Godfreys mål inte har räknats. Vi har satt ihop en oberoende grupp lokalt som ska gå tillbaka i arkiven och gå igenom varje minut och mål”, skriver Zambias fotbollsförbund enligt zambianwatchdog.com.

”Gruppen ska räkna ihop alla målen, ta reda på i vilken match eller turnering som de gjordes. Sedan kommer vi att skicka till CAF (Afrikanska fotbollsförbundet) och Fifa så att vi kan visa – medan Messis och Müllers rekord finns där – att den riktiga rekordmannen när det gäller antalet mål under ett kalenderår är en afrikan med namnet Godfrey Chitalu”.

”Kontrollerar det internt”

Hjälporganisationen har varit i kontakt med Fifa och frågat varför Chitalus mål inte har bokförts.

”Vi har hört om det och en kollega till mig arbetar med det, vi kontrollerar det internt”, meddelade en representant från Fifa.

Chitalu levde mellan 1947–1993, han dog tragiskt i en flygolycka.