Försvarsrevolutionen

FOTBOLL

Så har Sverige flyttat fokus till att hålla tätt: ”Vi är mer cyniska nu”

Foto: Nötte försvarsspel Erik Hamrén la en hel del kraft på defensiva, fasta situationer när landslaget tränade på Söderstadion i går.

Sverige har hållit nollan i tre raka landskamper.

Sportbladet har kartlagt försvarsrevolutionen.

– Vi är mer cyniska nu, säger Jonas Olsson.

Fem insläppta mål i EM, 13 insläppta under hösten och vintern – sedan fick förbundskapten Erik Hamrén och hans anfallsglada landslag nog.

Under våren har fokus legat på försvarsspelet.

– Efter Argentina-matchen (2–3) har vi gjort en del småjusteringar, säger Erik Hamrén.

Det handlar bland annat om forwards arbete, centrala mittfältarnas positioner och ytan framför backlinjen (se här intill).

– Ju mer vi spelar och jobbar ihop, desto mer sam­tränade blir vi, säger Erik Hamrén och pekar på ytterligare en detalj som blir särskilt viktig inför fredagens möte med Österrike.

Tryggheten viktig

– När vi anfaller måste vi ligga rätt. Vi gjorde en liten miss mot Makedonien där Pierre (Bengtsson) låg lite för brett och de nästan fick ett friläge men han räddade upp det. Sådana detaljer måste vi vara hundraprocentiga på, för det utnyttjar skickliga lag, säger Erik Hamrén.

Allt är inte bara detaljer och taktik, mittbacken Jonas Olsson pekar på en känsla av trygghet som sprider sig med tre raka nollor i ryggen – även om motståndet kanske inte har varit det bästa.

– Det känns ju skönt så klart. Man ska se nyanserna, men om du som försvarare har hållit nollan så känner du att du har gjort ditt jobb. Det känns tryggt att ha tre bra försvarsinsatser i ryggen.

”Tänker till mer”

Rasmus Elm har delvis fått nya direktiv på mittfältet.

– Vi pratar mycket om att inte släppa ytan framför backlinjen, det är ofta där mål och assist kommer i från. Det är viktigt att behålla den ytan under kontroll.

Längst bak finns målvakten Andreas Isaksson som stått i två av de tre matcherna. Utifrån sin position analyserar han försvarsarbetet:

– Vi håller våra positioner mer och tänker till mer. Det gäller att vara mer balanserade än vad vi var i några matcher, men då mötte vi också bättre motstånd. Vi håller ihop laget mer nu och håller våra positioner bättre, säger Isaksson.

ARTIKELN HANDLAR OM