Båda lagen kan förlora

avJonathan Ekeliw, Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Både Syrianska och AIK
kan straffas med förlust

1 av 16

AIK bär skulden, enligt Syrianska.

Men AIK slår ifrån sig innan konkreta bevis finns.

Resultatet kan bli att båda lagen straffas för skandalscenerna på Södertälje Arena i går – med sex poängs avdrag.

Det är fortfarande oklart från vilket lags supportrar det knallskott som träffade assisterande domaren Daniel Wärnmark, 36, kom.

Syrianska hävdar att det var AIK:s fans – AIK hävdar att det var från Syrianska-håll.

Våld mot funktionär, som brottet rubriceras, kan ge poängavdrag med maximalt sex poäng för det lag som fälls för att bära skulden.

Bollkalle brännskadad

Det var dock inte bara den assisterande domaren som skadades av knallskott. Även en 14-årig bollkalle – som också betraktas som funktionär – for illa och har brännmärken på benen.

Bollkallen höll till framför AIK:s klack, och enligt hans tränare i P97, Tommy Mäkinen, är det ingen tvekan om att det i det fallet är Solnaklubben som bär skulden.

– Ja, och det som är jobbigt här är att många av killarna har förebilder i AIK. De gillar att se Bangura spela. Vad ska de säga nu?

– Det ska inte behöva vara så att man kommer hit och hjälper till som bollkalle och så måste man vara rädd. Jag hoppas att alla förstår hur fel det här är.

Båda kan förlora

Om AIK fälls för incidenten med bollkallen, och det bevisas att det var Syrianska-supportrar som kastade mot domaren, kan båda lagen straffas med poängavdrag.

Bär AIK skulden förlorar de med 0–3, bär Syrianska skulden förlorar det med 0–3. Påföljden kan alltså bli att båda lagen förlorar – eftersom båda lagens fans kan ha gjort sig skyldiga till våld mot funktionär.

– Det är AIK som har ansvaret för sina supportrar. Syrianska ansvarar för allt utom bortaklacken, förklarar Khennet Tallinger, ordförande i det svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd, situationen.

Så säger reglerna:

Paragraf 6 i Fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser:
6.1
Straffavgift
Förening, vars supportrar, under eller i anslutning till match inom arenan avfyrat raketer eller antänt andra pyrotekniska pjäser kastat föremål som medfört personskada eller inneburit fara för personskada olovligen beträtt spelplanen och därmed skapat ordningsstörning olovligen beträtt planen (gäller i Allsvenskan och Superettan) på annat sätt uppträtt otillbörligt, eller kastat föremål in på spelplanen eller området mellan planens begränsningslinjer och publikplatser kan åläggas att till SvFF avseende förening i förbundsserierna och till SDF avseende förening i distriktsserierna erlägga en straffavgift om högst 25.000:- att inbetalas inom en månad från beslutsdagen.
6.3
Övriga påföljder
Vidare kan respektive beslutande organ besluta att en eller flera matcher ska spelas på annan arena än förenings ordinarie hemmaplan att en eller flera matcher ska spelas utan åskådare att en eller flera av förenings hemma- och/eller bortamatcher ska spelas med en eller flera för åskådare stängda läktarsektioner eller med ett begränsat åskådarantal och/eller att en förening åläggs att sätta upp nät eller annat skydd framför läktarsektion.

Våld mot funktionär
Om förenings ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill brukat våld mot funktionär, har respektive beslutande organ rätt att besluta om högst sex poängs avdrag.
I tävlingar administrerade av SvFF beslutar SvFF:s Disciplinnämnd. I övriga tävlingar beslutar berört SDF.

ARTIKELN HANDLAR OM