Blågults facit: Två förluster på 14 år

FOTBOLL

”Känner att vi kan slå vilket lag som helst”

En så gott som oslagbar motståndare kommer till Sverige.

Tur då att blågult nästan alltid också vinner i hemmaborgen Råsunda: på fjorton år har vi bara förlorat två gånger.

– Här känner man alltid att man kan slå vilket lag som helst, säger Pontus Wernbloom.

Världens bästa kvallag är på väg hit. Holland, som gick igenom sin VM-kvalgrupp med idel segrar, har fortsatt EM-kvalet på precis samma sätt. Om man besegrar Sverige på tisdag får man tabellraden 10-0-0, det vill säga tio vinster på lika många försök.

19 segrar

Men även blågult har fina siffror att luta sig mot. Sedan 1997 har Sverige bara förlorat två matcher på Råsunda: den betydelselösa avslutningsmatchen mot Lettland i kvalet till EM 2004 samt grannderbyt mot Danmark – där Kim Källström brände en straff – för två år sedan. I övrigt har landslaget nitton segrar och fyra oavgjorda under perioden.

Och de svenskarna är överens: det är något speciellt med känslan som man får när man springer ut på nationalarenan.

– Man vet alltid att man kan slå vilket lag som helst. Här vet man att man har med publiken i ryggen och allt att vinna, säger Wernbloom.

”Publiken har hjälpt”

– Det är en väldigt skön arena, den är så ”nära” och publiken är med oss hela matcherna. Det känns tryggt, säger Ola Toivonen.

Även målskillnaden från matcherna på Råsunda är övertygande. 49 gjorda och tio insläppa är facit från 1997 och framåt.

Frågar man Olof Mellberg, som varit med i stort sett hela vägen, är det ingen tillfällighet att siffrorna ser ut på det sättet.

– Vi har haft en bra och tydlig spelidé när vi har bollen. På bortaplan när vi inte har det bollinnehavet har det kanske inte varit lika tydligt i defensiven. Här hemma har vi, oavsett motstånd, större bollinnehav, med hjälp av publiken och så. Det har nog hjälpt oss, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM