Uppdraget: Likna Henke

FOTBOLL

Elmander ska utveckla sitt spel

GÖTEBORG. Zlatan är Zlatan.

Johan Elmander, 26, ska bli mer som – Henke Larsson.

– Om jag inte springer hela tiden orkar jag hugga mer framför mål, säger Elmander.

Toulouseproffset fick ett mäktigt internationellt genombrott förra säsongen genom elva mål i franska ligan och helt avgörande insatser i svenska landslaget.

Explosivt steg

Elmander vill fortsätta att utveckla sitt spel och har tagit hjälp av klubb och landslag.

– Jag har haft diskussioner med både tränaren (Élie Baup) och Paul Balsom i lands­laget om att man inte behöver springa hela tiden, ibland kan man vila och hugga framför mål. Det har jag blivit bättre på, säger Johan Elmander till Sportbladet.

– Mina muskler behöver mycket återhämtning, jag har ett explosivt steg. Det tar mycket på krafterna, musklerna måste vila lite mer inför nästa ryck.

Paul Balsom, svenska landslagets fysiolog, förklarar:

– Vi försöker få honom att värdera löpningarna lite mer. Ibland tar han en löpning när han förlorat en boll, för att ta igen, och det ska han inte göra. Det får han lära sig.

– Han ska vara mer ”Henke-lik” i sina löpningar, säger Balsom.

Genom att agera mer som Henrik Larsson på planen ska Johan Elmander bli en ännu bättre spelare.

Bättre med Zlatan

Men det kan också få effekten att han fungerar bättre ihop med Zlatan Ibrahimovic.

– Det är alltid bra att ha en forward som är mer djupledsspelare. Samtidigt är den här diskussionen med att man ska passa ihop lite överdriven, det viktiga är att det är två bra fotbollsspelare. Men som vi spelar är det en klar fördel att minst en av anfallarna är bra i djupled, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Elmander själv menar att mer speltid ihop är viktigaste pusselbiten för att få honom och Zlatan att fungera bättre.

– Det tar lite tid att hitta varandra, att förstå varandra i passningsspelet. Med Mackan (Allbäck) kommer det mer automatiskt.

– Zlatan har ett högre tänkande. Han ser luckor som jag kanske inte ser och då kan bollen komma fel.

Sätter du och Zlatan er ner med papper och ritar löpvägar för att förstå varandra bättre?

– Nej, nej, vi pratar med varandra på planen. Vi sitter inte vid middagen och flyttar på saltkaret fram och tillbaka?...

Bara två matcher

Många hoppas på att Elmander och Ibrahimovic ska bli landslagets nya framgångsrika anfallspar framöver. Än så länge har de båda bara två tävlingsmatcher från start tillsammans.

Hur lång tid tar det innan ert samarbete sitter?

– Det går inte att svara på. Man vet aldrig när ett sam­arbete kommer fungera. Men jag är övertygad om att vi till slut hittar varandra. Så stora skillnader är det inte mellan oss, säger Johan Elmander.

ARTIKELN HANDLAR OM