”Jag vill vinna skytteligan”

FOTBOLL

Halmstads stjärnskott Emra Tahirovic om ryktet kring hans namnbyte, stärkt självförtroende, landslagsdrömmar och mötet med Miroslav Klose

Foto: anders deros

HALMSTAD

Klassmålet mot Trelleborg satte en gång för alla hans namn på den allsvenska fotbollskartan.

Sportbladet drog till Örjans Vall för att kolla landslagsdrömmar, supermatchen mot Miroslav Klose och varför Emra Tahirovic heter just – Emra Tahirovic.

Foto: anders deros
Namn: Emra Tahirovic. Född: 1987–07–31 i Sarajevo. Längd: 190 cm. Vikt: 90 kg. Moderklubb: IK Sturehov. Kom från: Örebro SK (2006). Allsvenska matcher/mål: 22/6. Totalt i HBK-matcher/mål: 41/9. Seriedebut: 7 maj 2006 mot Öis (h) 1–0.

När han slog igenom som ungdomsspelare i Örebro SK hette han Emra Tahiri. Hans storlek och bollbegåvning fick klubbar som FC Zürich och Werder Bremen att bjuda in till träning. Men Emra, som kom till Sverige från det krigshärjade Bosnien som fyra-åring, drömde om att spela i allsvenskan.

Därför är det i en skinnsoffa under huvudläktaren på Örjans Vall som Tahirovic slår sig ner och börjar berätta om målet som avgjorde matchen mot Trelleborg.

– Det är kul att göra snygga mål, så det känns okej att få prata en del om det, säger Tahirovic.

Du står med ryggen mot mål, hårt bevakad inne i Trelleborgs straffområde och ställningen är 0–0 i andra halvlek. Hur tänker du i det läget?

– Allting går så fort. Jag tar bollen lite bakåt i mottagningen, sedan vänder jag och skjuter direkt och så går den in i bortre. Det var extra skönt att vi vann matchen på det målet.

Du kom till Halmstad från Örebro inför förra säsongen. Du hade chansen att sticka utomlands. Varför blev det Halmstad?

– Jag kände att tränaren i Örebro (Patrick Walker) inte riktigt hade förtroende för mig och ville vänta med att förhandla om kontrakt. Jag fick hoppa in i a-laget och gjorde mål. Trots att laget i övrigt hade svårt att göra mål fick jag sitta kvar på bänken så jag kände att jag behövde röra på mig.

Du lämnade till och med Sverige?

– Ja, jag provspelade lite utomlands. Jag var i FC Zürich och provtränade i max en halvtimme. Jag hade fruktansvärt ont i fötterna för det var is på planen och svinkallt. Men de blev jätteintresserade och ville att jag skulle hänga med på träningsläger till Dubai och möta Bayern München, men då var jag ung och ville utvecklas i allsvenskan. På vägen hem åkte jag till Bremen och provspelade med Werder. Det var en helt fantastisk upplevelse. Jag fick spela anfallare i en match där b-laget mötte a-laget med Pasanen, Klose, Frings? Matchen slutade 5–5 och jag gjorde två mål och en assist.

”Är du bra på träningen får du spela”

Vad hände efter det?

– De sa att det var intresserade och sa att de skulle följa varje steg jag tar.

Gör de det fortfarande?

– Jag tror det. Jag snackade med Klasnic också som sa att det var en riktigt bra klubb och att de var seriösa. Men så hörde Halmstad av sig och ville skriva a-lagskontrakt?

Vad sa tränaren Janne Andersson som fick dig att välja Halmstad?

– ”Är du bra på träningen så får du spela”. Det var precis vad jag ville höra. För honom spelar det ingen roll hur gammal du är, 50 eller 15, bästa laget spelar.

Du är född i Bosnien men har varit väldigt tydlig med att du vill spela för det svenska landslaget?

– Ja, vi får se hur det blir nu. Jag är svensk, jag pratar betydligt bättre svenska än bosniska och jag har alltid drömt om att få spela för det svenska landslaget. De har hört av sig från Bosnien men då får de prata med min pappa för att jag kan inte säga så mycket.

Många spelare i din generation har annars väldigt bråttom bort från Sverige, men inte du?

– Jag har höga mål att komma ut i Europa, har provat på det men vet vad också vad som gäller där ute. En av mina bästa kompisar Martin Bengtsson var i Inter och det höll på att sluta riktigt illa.

Måste prestera för respekt

Emra och Martin Bengtsson är ungdomskompisar från Örebro. Samtidigt som Tahirovic i vår gjort tre allsvenska mål har Bengtsson släppt en biografi om hur livet som fotbollsproffs drev honom till att försöka ta sitt eget liv.

– Utomlands blir man mycket utfryst, ensam och måste prestera för att få respekt. Det som hände Martin var oerhört tråkigt. Nu har han valt att sluta med fotbollen.

Hur påverkade det som händer honom dig som är i en liknande situation?

– Det känns tråkigt. Martin var mycket ensam där nere. Den lärdomen har jag dragit. Om jag ska flytta utomlands tar jag med familjen.

Vad har du för mål med den här säsongen?

– Jag sätter press på mig själv och har höga mål. Jag har sagt att jag vill vinna skytteligan, den ambitionen vill jag ha. Vi får se hur långt det räcker.

Du, ditt efternamn. Det snackas om det. Tahiri blev Tahirovic, varför?

– Jag hette Tahirovic i Bosnien först. Sedan var det svårt att lämna landet med ett namn som slutade på vic, eftersom serberna inte släppte ut en. Då bytte vi till Tahiri. Sedan bytte vi tillbaka till Tahirovic för ett par år sedan.

Jag har hört från massor av håll i Fotbollssverige att du bytte till Tahirovic för att det var mer likt Ibrahimovic?.

– Haha. Nä, nä, nä.

Du har aldrig ens hört talas om det?

– Nej. Det är som om jag skulle byta till Svensson. Det är absolut inte sant. Haha.

Den nya generation som du tillhör med yngre mer tekniska spelare har verkligen slagit igenom i år. Samtidigt får ni kritik för att ni är för egoistiska. Vad säger du om det?

– Fotbollen förändras med tiden. I dag gäller det att ha teknik och att vara ständigt i rörelse. Det måste gå snabbt. Man måste tänka lite mer på sig själv för att lyckas.

Du har gjort tre mål på sex omgångar i år och HBK verkar betydligt stabilare än i fjol. Vad har hänt?

– Vi har haft en fantastiskt bra försäsong faktiskt. Vi har nästan inga skador och jag vet inte hur många varv vi har sprungit här runt om Nissan. Du kan fatta hur det kändes. Men det har gjort skillnad.

Du vill vinna skytteligan, vad mer kan vi vänta oss av Emra Tahirovic 2007?

– Det känns som att jag inte har fåt visa min teknik ännu.

Jag älskar att dribbla och skjuta, men har koncentrerat mig på att det ska gå bra för laget. Om det fortsätter gå bra för oss kanske jag kommer att visa lite mer teknik.

Vilket är ett äkta Emraläge?

– Jag kommer fri lite från kanten och avslutar med en chipp. Jag gjorde massor med sådana mål när jag var yngre så den sitter i ryggraden.

Fotnot: Intervjun publicerades i Sportbladets allsvenska extratidning i lördags, där Emra Tahirovic var ”veckans profil”.

Emra om...

Emra rankar

...allsvenskans tre snyggaste mål 2007:

ARTIKELN HANDLAR OM