Våldsbrottsling stormade planen

FOTBOLL

En av de personer som rusade in på Råsunda i samband med Brasilien-landskampen i tisdags är en dömd våldsbrottsling, erfar Sportbladet.

- Det är ytterligare ett bevis för att det behövs en lagstiftning som gör att samhället reagerar när sådant här händer på fotbollsarenorna, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Det var i samband med tisdagens vänskapslandskamp mellan Brasilien och Ecuador på Råsunda som ett tiotal personer sprang in på planen. Säkerheten på nationalarenan var inte tillräckligt bra för att hindra att det hela upprepades gång på gång. Enligt poliskällor till Sportbladet är en av personerna som rusade in mot Ronaldinho och de andra världstjärnorna i Brasilien en av polisen välkänd våldsbrottsling som dömts för bland annat narkotikabrott. Han är också känd hos supporterpolisen i sin hemstad då han rör sig i kretsar som bråkat i samband med fotbollsmatcher.

- Han är multikriminell, säger en poliskälla till Sportbladet.

Riskerar böter

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare blir upprörd när han får höra om personens bakgrund.

- Vi vet ju inte vilka avsikter han hade med att ta sig in på planen, men det är ju inte bra, säger han.

De personer som rusade in kan mycket väl få böter. Även Svenska Fotbollförbundet riskerar straff. Internationella Fotbollförbundet (Fifa) avgör ärendet om det kommer in en anmälan.

- Det är upp till berörda parter att anmäla det. Domaren, Brasilien eller Ecuador kan lämna in en anmälan, säger Sune Hellströmer.

Även för Svenska Fotbollförbundet lär straffet bli böter, men i värsta fall kan Sverige dömas att spela nästa landskamp på Råsunda inför tomma läktare.

- Om Fifa kommer fram till att vi ska ha ett straff så får vi finna oss i det, säger Hellströmer.

Straffade Hammarby

Att förbundet misslyckades med sitt arrangemang väcker extra stort intresse med tanke på att förbundsstyrelsen nyligen fastställde det straff om tre minuspoäng som Hammarby fick som en följd av skandalscenerna på Söderstadion i samband med derbyt mot Djurgården i augusti.

- De här två sakerna har inget samband med varandra. Händelserna är helt olika. Givetvis ska man aldrig kunna springa in på planen, men som jag har förstått det så var det aldrig något hot i samband med det som hände på Råsunda. På Söderstadion kunde inte säkerheten garanteras.

Hammarbys vd Henrik Appelqvist:

- Förbundet dömer efter det regelverk som finns, men det här visar ändå på svårigheterna att förhindra att sådant här händer.

Daniel Sjöberg