Han vill ha fredsmöte

FOTBOLL

Sågade Sverige – nu vill Beenhakker rensa luften med Lagerbäck

Foto: ”Löjligt” Det är Lars Lagerbäcks svar till Leo Beenhakkers kommentar om att Sverige var lättläst i VM 2006. Lagerbäck har bland annat målchanssiffrorna 17–1 till Sveriges fördel som bevis. Beenhakker, nu förbundskapten i Polen, tycker att uttalandena i VM i fjol har blivit uppförstorade. ”Jag ska försöka förklara för honom (Lagerbäck) i Luzern”, säger Beenhakker.

LUZERN. Lars Lagerbäck är upprörd över Leo Beenhakkers uttalanden i VM förra året.

I morgon kan Sverige lottas mot Beenhakkers Polen – och holländaren vill rensa luften med svensken.

– Jag kritiserade aldrig Lagerbäck personligen, säger Beenhakker.

För drygt en månad sedan tände Lagerbäck till vid en presskonferens när han gick igenom olika svenska matcher.

– Trinidad och Tobago, som ni tycker är ett fiasko, tycker jag är en spelmässigt fantastiskt match. Jag vet att ni fortfarande refererar till Beenhakker som tyckte att vi var lättlästa. Det är så löjligt när man är totalt utspelade och har 1–17 i målchanser mot sig. Då har man inte läst av motståndarna, sa Lagerbäck.

I morgon i Luzern kan Sverige återigen lottas mot ett landslag tränat av Beenhakker, tidigare förbundskapten i Trinidad och Tobago och den som värvade Zlatan Ibrahimovic till Ajax.

Stor respekt

När Beenhakker får höra om Lagerbäcks uppfattning om efterspelet till 0–0-matchen i VM säger han:

– Lagerbäck ska inte ta det personligt. Jag har mycket stor respekt för honom. Han lyckades med Sverige i kvalet igen. Imponerande.

– Han analyserar också motståndarna. Jag tittar inte bara på hur motståndarna spelar utan även på vilka förändringar en tränare gör under matcherna. Man måste förstå lite hur det andra lagets tränare tänker.

Mest omdebatterat efteråt blev hur holländaren satte in ytterligare en anfallare sedan Trinidad och Tobago fått en spelare utvisad.

– Jag hoppades att Sverige skulle behålla någon spelare extra i försvaret och att det offensiva trycket mot oss skulle minska. Jag tycker att det är en normal åtgärd av en coach som har gjort sin hemläxa.

– Det jag sa efteråt på presskonferensen var precis detta, att jag gjort min läxa. Men det blev lite uppförstorat.

Vill möta Sverige

Holländaren tänker prata med den svenske förbundskaptenen.

– Om han tagit det här personligt blir jag väldigt ledsen. Jag tänker försöka förklara för honom i Luzern.

Skulle du vilja möta Sverige igen?

– Ja, absolut. Det är ett bra lag.

Lasse Lagerbäck fick motsvarande fråga.

Vad säger du om att möta Beenhakker igen?

– Det spelar ingen roll. Absolut inte, han får tycka vad han vill. Det stör inte mig det minsta lilla. Men det är lite lustigt att folk refererar till vad Beenhakker sa – det tyder på att man kan väldigt lite om fotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM