”Håller sämre klass än för tre år sedan”

FOTBOLL

Djurgårdens nye tränare sågar damallsvenskan

Det var bättre förr.

Djurgårdens nye tränare i damallsvenskan, Anders Johansson, hymlar inte med sina åsikter om den svenska damfotbollen just nu.

– Jag tycker helt klart att den har gått ned i kvalitet de senaste åren, säger han i TT:s helgintervju.

Foto: Anders Johansson, ny tränare i Djurgården, menar att allsvenskan håller sämre klass än för tre år sedan.

När Anders Johansson klev in som tränare i dåvarande mästarlaget Älvsjö i slutet av 1999 var den svenska damfotbollen på uppgång, vilket bland annat ledde till VM-silvret 2003. Men den här gången är det annorlunda. Inför återkomsten till damallsvenskan, efter två år som assisterande tränare för herrallsvenska Malmö FF, ser Johansson flera oroväckande tendenser.

– Jag har sett ungefär 10–15 matcher i damallsvenskan i år och måste nog säga att jag tycker den håller sämre klass än vad den gjorde för tre år sedan, säger han.

– Till exempel i passningsspelet har vi gått tillbaka ett snäpp.

Anders Johansson tränade Älvsjö (nuvarande Djurgården) i tre säsonger och därefter Malmö FF:s damlag (nuvarande LdB FC) lika länge. På den tiden dominerade Umeå, Älvsjö och Malmö. Och nu...

– Ja, det ser precis likadant ut. Bara att lagen bytt namn, konstaterar han med ett skratt.

– Det har egentligen inte hänt någonting. Linköping satsar och satsar, Göteborg satsar och satsar, men de blir fyra eller femma. Det är samma lag som är uppe och kämpar.

Vad säger det om allsvenskans klass?

– Den behöver spetsas till. 2000 när jag kom med satsade toppklubbarna på vissa saker – fysiken, passningar, spelförståelse. Det gav resultat, med toppen 2003 i VM, då Sverige hade spetskompetens plus ett ganska okej passningsspel.

– Jag blev jättebesviken på passningsspelet och faktiskt vissa fysbitar i årets VM. Det var inte godkänt tycker jag.

Vad plockar du med dig från herrfotbollen när du nu återvänder till damallsvenskan?

– Jag har lärt mig mycket, bland annat om proffsighet och individuell träning, säger Johansson och tar Malmö FF:s finländske landslagsstjärna Jari Litmanen som exempel på hur det borde vara.

– Jari fick ju mycket skit för att han var skadad, men han visar en oerhörd professionalism när det gäller de individuella bitarna. Han tog hjälp av oss tränare. Passning, mottagning, slå bollen med bra träff i öppet mål. Där stod en världsstjärna och slog bollarna i öppet mål bara för att få in känslan, det var faktiskt väldigt kul. Han gjorde det vid 35 års ålder, man blir imponerad.

Hur ser du på Malmö FF:s säsong, ni hade ganska höga förväntningar inför året?

– Det hade vi verkligen. Det är många faktorer som gör att vi inte nått ända fram. Men i slutänden kan vi faktiskt sluta rätt nära både Elfsborg och AIK. Poängmässigt är vi med, så jag tycker vi fått oförtjänt mycket skit i medierna.

Var har det brustit för laget?

– Vi jobbade mycket med försvarsspelet till den här säsongen och har släppt in väldigt lite mål. Det hade ju räckt till ett SM-guld, men däremot har vi inte fått till anfallsspelet.

– Egentligen har vi jobbat kontinuerligt med det från vintern, men vi har inte riktigt fått fason på det. Lite för lite spring i benen på dem som jobbat längst fram.

Handlar det om att ni inte fått i gång vissa spelare helt enkelt?

– Både Junior och Jonatan Johansson gjorde en fantastisk höst förra året och gjorde mycket mål. Jag vet inte om både laget och vi räknade med att de skulle fortsätta göra det. Men motståndarna läser av dem och på något sätt har de har inte lyckats, det har gått lite grus i det.

– Klart att det är en jättebesvikelse att göra så få mål, och man kan inte räkna med att det är bara de två som ska göra det, men vi hade väl trott att någon av dem skulle göra över tio mål, det hade vi väl hoppats på.

Jens Bornemann/TT