Det hänger på kvarten

FOTBOLL

Så blev Djurgården starkast i slutet: ”Nog väldigt tunga att möta”

Djurgården kortade ner löpningarna på försäsongen till 15 sekunder – och blev allsvenskans starkaste lag sista 15 minuterna.

– Det är skönt att veta att vi bara blir starkare och starkare under matchens gång, säger Markus Johannesson.

Foto: Johannesson.

I början av 2000-talet revolutionerade Djurgården styrketräningen i allsvenskan med hjälp av gamle tyngdlyftaren Inge Johansson. I år har man lagt om löpträningen genom Inges son Ola.

Inga längre löpningar

– Det längsta vi sprungit är 15 sekunder, avslöjar Mattias Jonson och fortsätter:

– Vi hade inga längre löpningar på försäsongen utan bara intervaller på 5, 10 eller 15 sekunder. Vi har inte kört något i skogen alls om det inte handlat om rehab.

Skönt att bara behöva springa i 15 sekunder?

– Ja, det är enormt bra (skratt). Men tro inte att det inte är jobbigt för man hinner några sådana intervaller. Men mentalt är det skönt att springa så.

Djurgårdarna menar att den omlagda löpträningen är en av förklaringarna till att laget är allsvenskans kanske starkaste lag sista kvarten. I alla fall gör man flest mål av alla sista 15.

”Blir bara starkare”

– Vi maler på och upplevs nog som väldigt tunga att möta. Det är skönt att veta att vi bara blir starkare och starkare under matchens gång, säger Markus Johannesson.

Mittbacken tror också att det faktum att Djurgården spelat färre matcher än på många år – man kvalificerade sig för varken Europa eller Royal League och åkte ur cupen tidigt – kan ha påverkat styrkan i allsvenskan.

– Man känner sig fräsch i varje match man går ut, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM